Francuski šlem iz Prvog svetskog rata bolje štiti od savremenog američkog

Francuski vojnički šlem iz Prvog svetskog rata pruža bolju zaštitu od eksplozija nego šlem kakav sada koristi američka vojska, pokazalo je jedno američko istraživanje.
"Inženjeri biomedicine Univerziteta djuk pokazali su da (...) od udarnih talasa nastalih eksplozijom savremeni vojnički šlemovi ne štite mozak bolje nego šlemovi iz Prvog svetskog rata", saopštio je Univerzitet. "Jedan model posebno, francuski šlem 'Adrian', u zaštiti od eksplozije zapravo daje bolje rezultate od savremenih modela", piše u rezultatu istraživanja objavljenom prošle nedelje, nedugo pošto je Pentagon objavio da je 109 američkih vojnika nedavno pretrpelo potres mozga od detonacija iranskih raketa u bazi u Iraku.
 
Šlem "Adrian" je 1915. godine deljen francuskim vojnicima radi zaštite glave od pada šrapnela odozgo pri detonacijama iznad rovova.
 
Povrede glave su tada postale jedan od glavnih uzroka gubitaka života na bojnom polju, a taj lagani šlem koji nije mogo da zaustavi direktan pogodak metka puške ili mitraljeza, imao je greben - fiksnu traku metala duž vrha u obliku obrnutog slova "V", namenjen da upija silu udarca odozgo.
 
Analizirajući efekte šlemova, američki istraživači su pošli od toga da su uslovi aktuelne borbe protiv islamskih ekstremista na Bliskom istoku najsličniji rovovskom ratu, te su zato šlemove koje sada koristi američka vojska uporedili s tri šlema iz rovova u Prvom svetskom ratu: s okruglim, ravnim šlemovima "Brodi" koje su tada koristile britanska i američka vojska, s nemačkim šlemom "Štahlhelm" koji se koristio u oba svetska rata, i s francuskim šlemom "Adrian".
 
Tokom probe, dok je šlem bio izložen pritisku kakav može da izazove krvarenje mozga, pokazalo se da bez šlema procenat rizika od toga iznosi 50 odsto, rizik je manji od 10 odsto sa starim nemačkim i britanskim šlemovima, pet odsto je sa savremenim američkim šlemom i samo jedan odsto je sa starim francuskim "Adrianom", piše u studiji.
 
"Rezultat je iznenađujući jer je francuski šlem napravljen od istih materijala (čelika) kao i njegovi nemački i britanski ekvivalenti, a tanji je od njih", napominje jedan od autora studije, Džast Op't Einde. "Glavna razlika među šlemovima je greben na francuskom. Iako je namenjen da štiti od pada metalnih komada odozgo, greben može da zaštiti i od udarnih talasa", zaključio je uz preporuku za poboljšanje oblika savremenih šlemova radi bolje zaštite od posledica eksplozija.
  • Slobodan

    22.02.2020 08:30
    Uveli su najnovije slemove bez da su uradili komparativnu studiju efikasnosti zastite sve do sada? Ja sam mislio da negde postoji prava vojska...
  • Neratnik

    19.02.2020 18:52
    Cizma glavu cuva, subara je kvari.
  • Aleksej

    19.02.2020 14:56
    Hehe
    Nije "mogo" :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.