"Biti odrastao nije nešto što bi se moglo priželjkivati": 75. rođendan Pipi Duge Čarape

Šveđani obeležavaju 75. rođendan najpoznatijeg imaginarnog lika koji dolazi iz njihove zemlje.

Pipiloti Viktuali Rulgardini Krusmjanti Efraimsdoter Lungstrump – zna dugo da potraje dok Pipi izgovori puno ime. Tako je na svakom od 70 jezika na koje su prevedene njene avanture. U Nemačkoj je od 1949. godine prodato oko 8,6 miliona knjiga o Pipi Dugoj Čarapi, a širom sveta oko 70 miliona.

Bilo je to u Švedskoj 1941. godine kada je Astrid Lindgren sedela na krevetu svoje bolesne ćerkice Karin. Ona je predložila svojoj majci da joj priča o ''Pipi Dugoj Čarapi'' – ime je devojčici spontano palo na pamet.

Tako je Astrid Lindgren počela da priča. Izmislila je devojčicu sa crvenim pletenicama, čija je majka anđeo, a otac kralj Južnog mora i koja – osim majmuna gospodina Nilsona i konja čije se ime o originalnim delima ne pominje – živi sama u vili Vilekuli.

Tri godine kasnije je Astrid Lindgren zapisala priče i poslala ih jednom švedskom izdavaču, navodno uz rečenicu.

''U nadi da nećete alarmirati Ured za brigu o deci. ''

Vrlo brzo je stigao odgovor da ne postoji interes za štampanje knjige.

Od kontraverzne do kultne figure

Kada je 1945. godine izdavačka kuća Rabén & Sjögren objavila konkurs za dečiju knjigu, Astrid Lindgren poslala je malo izmenjeni rukopis i osvojila prvu nagradu. Knjiga o Pipi Dugoj Čarapi je prvi put štampana za Božić 1945. godine i postala je hit.

Pre nego što se to dogodilo, Pipi je bila predmet svađe među odraslima. Kritičari su tvrdili da bi ta devetogodišnjakinja divovske snage, koja živi sama i kojoj je dozvoljeno da radi sve što želi, mogla postati loš uzor deci. Pored toga, žalili su se da je jezik knjige direktan i vulgaran.

''Nijedno normalno dete ne pojede čitavu krem-tortu, niti se boso šeta po šećeru“, napisao je tada ugledni profesor Jon Landkist za švedski list Aftonbladet. I dodao:

''Sve to ukazuje na maštu neke luđakinje'', ocenio je i kako je Astrid Lindgren netalentovana i nekulturna, a Pipi nenormalna i morbidna.

Ali popularnost Pipi Duge Čarape dokazala je da je autorka bila u pravu. Njene priče učinile su ovu Šveđanku najpoznatijom autorkom knjiga za decu do danas. Njene priče, gledajući ceo opus, objavljene su na 106 jezika u 165 miliona primeraka.

Astrid Lindgren je umrla 2002. godine u dobi od 95 godina – doživela je samo u Švedskoj više od 40 ekranizacija njenih priča o Pipi koju je glumilo sedam različitih glumica.

Emancipovani uzor

''Pipi Duga Čarapa je prava dečija heroina'', analizira profesor psihologije Alfred Gebert iz Minstera.

''Posebno se s njom poistovećuju devojčice.''

Jer, ona je jaka, drska i spremna da pomogne drugima. Živi sama, ne ide u školu pa ipak može sve što poželi. Pipi uspeva sve sama – ili skoro sama, jer može da računa i na prijatelje.

''Devojčice koje su odrastale sa Pipi kao uzorom, verovatno u karijeri uspevaju bolje da se izbore sa muškarcima i sve rade za svoje prijatelje'', dodao je Gebert u razgovoru za tabloid Bild.

Pipi otelovljava sve što deca žele, kaže dečija psihološkinja Svenja Litge – radi ono što hoće, ima super-snagu i uvek doživljava avanture.

''Deci su potrebni junaci poput Pipi Duge Čarape. Ona se ugledaju na nju. Pipi se suprotstavlja autoritetima, vodeći se osećajem za pravdu i slabije. To je idealan uzor'', kaže Lidge.

Prva knjiga je doduše objavljena 1945, ali ne 21. maja. No taj dan je rođendan Karin Niman, ćerke čuvene autorke za koju je priča i smišljena. Šveđani zato tradicionalno ovog dana obeležavaju rođendan Pipi Duge Čarape.

  • w/e

    22.05.2020 03:30
    Rodjendan ili smrt?
    U poslednje vreme se prica da zabranjuju ove knjige u Svedskoj, jer navodno sadrze rasisticke elemente. Pitanje je da li ce u narednim godinama ista od literature preziveti zbog tkz. "Cancel culture."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva

Pentagon: Nema dokaza o vanzemaljcima

Pentagon je objavio novi izveštaj koji se nadovezuje na objavu iz 2022. da tada novoosnovani Sektor za rešavanje anomalija svih domena (AARO) nije pronašao dokaz koji bi ukazao na vanzemaljce.