Parfem "Spejs" donosi miris svemira

Novi parfem "Spejs", kako tvrdi njegov tvorac hemičar Stiv Pirs, proizveden je da bi doneo miris svemira na zemlju i da bi pomagao u obuci astronauta, a sada je dostupan svima.
Parfem "Spejs" donosi miris svemira
Foto: Pixabay
Pirs je i osnivač kompanije "Omega Ingredients" koja je specijalizovana za proizvodnju "najkvalitetnijih prirodnih ukusa za industriju hrane i pića", navodi kompanija.
 
Ideja da se stvori miris svemira potekla je od Nase koja je 2008. godine i angažovala Pirsa da ga proizvede kako bi pomogao astronautima u obuci pre lansiranja u orbitu. Hemičaru je bilo potrebno četiri godine da ga proizvede.
 
Astronautkinja Pegi Vajtson, koja je boravila na Međunarodnoj svemirskoj stanici, rekla je za CNN da joj svemir miriše pomalo na pušku, odmah pošto je iz nje ispaljen hitac.
 
"Čini mi se da ima neki miris skoro gorkog ukusa, pored toga što miriše na dim i paljevinu", rekla je ona.
 
Rukovodilac proizvodnje parfema "Spejs" Met Ričmond, kaže da su se astronauti dosta mučili da tačno opišu kako im miriše svemir. Oni su rekli da je to bila mešavina baruta, prepečenog odreska, maline i ruma.
 
Glavni cilj kompanije je da ovim parfemom probude kod mladih interesovanje za studiranje prirodnih i inženjerskih nauka.
 
Ričmond je otkrio i da je u pripremi novi miris koji će se zvati "Miris Meseca".
  • Lufthansa

    30.06.2020 07:33
    @Aj
    Ne baš svemir bukvalno nego MKS, spejš šatli, oprema i tome slične stvari, mirišu kao oni stari sovjetski lomo mikroskopi što se koriste u školama na katedrama biologije. Ja bi to opisao kao metalni miris sa primesama nekog lubrikanta.
  • Aj

    29.06.2020 15:29
    hm...
    a on zna kako svemir mirise. hahaha

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.