Kandidati liste "Pošteni i slobodni" učestvovali na izborima samo da bi imali plaćeno odsustvo

Stanovnici malog mesta Karbone, blizu grada Potenca u Italiji, u ponedeljak su dobili novoizabranog gradonačelnika.
Kandidati liste "Pošteni i slobodni" učestvovali na izborima samo da bi imali plaćeno odsustvo
Foto: Pixabay
Kako piše dnevni list "Gazeta del Mezodzorno", već u utorak su ostali bez njega.
 
Ne samo gradonačelnik, već i sedam izabranih većnika, svi sa liste "Pošteni i slobodni", dan nakon izborne pobede podneli su ostavke.
 
Reč je o grotesknoj situaciji koja je moguća i legalna zahvaljujući anomaliji italijanskog izbornog zakona koji dozvoljava da se osobe iz drugih mesta kandiduju i budu izabrane u lokalnu vladu, a da ih pre toga, kao u slučaju mesta Karbone, niko od meštana nikada nije ni video niti je čuo za njih.
 
Sve je po zakonu, koji dozvoljava da se u lokalnu vladu biraju osobe koje nisu iz tog mesta.
 
Nepoznate osobe se kandiduju na izborima, ne zbog političkih ambicija, već što "kandidati" stavljajući se na izborne liste imaju plaćeno odsustvo u vreme izbora na ime izborne kampanje.
 
Kako piše list, pojava nije nova, još na izborima 2018. godine u malim mestima izborne liste bile su pune "kandidata" iz redova karabinjera, policajaca, finansijskih službenika i sličnih. Svi su bili "kandidati" bez ambicije da postanu deo lokalne vlade već samo da bi iskoristili pravo da u vreme izborne kampanje od države imaju plaćeno odsustvo.
 
U ovakvim slučajevima opštinom upravljaju imenovani komesari i takva situacija traje sve do narednih izbora.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti