Štrumfovi su nacisti, Gargamel je Jevrej

Selo Štrumfova ili Hitlerov Berlin zapravo su ista stvar, tvrdi francuski sociolog Antoan Bueno u svojoj novoj knjizi "Le Petit Livre Bleu" ("Mala plava knjiga").
Selo Štrumfova ili Hitlerov Berlin zapravo su ista stvar, tvrdi francuski sociolog Antoan Bueno u svojoj novoj knjizi "Le Petit Livre Bleu" ("Mala plava knjiga"). U njoj objašnjava kako su naizgled prijateljska mala stvorenja koja žive u idiličnom okruženju pravo oličenje rasističke propagande i da je njihov život "utelovljenje totalitarne utopije, natopljene staljinizmom i nacizmom".

Strip o Štrumfovima napravio je belgijski autor Pejo, a objavljen je prvo u jednim belgijskim novinama 1958. godine. Dve godine posle izdavao se posebno, a animatorski duo Hana-Barbera napravio je slavni crtani film 1981. godine.

Sociolog Buena kaže da je Papa Štrumf, poglavica u selu, autoritarna figura, a manjak privatnog vlasništva i kolektivna ekonomija koji vladaju među malim plavim stvorenjima jasna su naznaka socijalizma. Izgleda da je Gargamel, glavni neprijatelj Štrumfova koji ih stalno progoni, Jevrej, sudeći prema karakteristikama koje ima, a koje su se često u karikiranim verzijama pripisivale tom narodu. Još jedan argument je ime njegovog zločestog mačka, Azraela.

"Prvi strip "Crni štrumfovi" bavio se nečime što bi lako mogli kvalifikovati kao rasnu pretnju. U njemu su Štrumfovi bolesni. A kada obole, ne postanu ljubičasti ili crveni, već crni. A kada pocrne, izgube svaki tračak inteligencije. Postanu potpuni moroni. Uopšte ne mogu da govore, glasaju se samo s "njap, njap, njap"", objasnio je sociolog Bueno. Upravo zato što Štrumfovi pocrne kada obole, američki izdavači su odbili da objave prvi strip, a godinama posle, bolesni Štrumfovi su ipak postali ljubičasti.

  • sosa

    07.06.2011 08:12
    Štrumfovi su super, pričajte šta hoćete!!!
  • VVVV

    05.06.2011 11:55
    haha
    Bravo Gillan! Nemam sta da dodam, vas komentar potpuno odgovara i mom misljenju o ovoj temi :)
  • Gillan

    04.06.2011 17:17
    Neverovatno je kako neko moze da se tako izlupeta i da mu to objave.
    Crna boja je dodeljena ''zlu'' daleko pre ovih novih politickih korektnosti i crni strumpfovi su zato crni, a ne da bi se naruzili crnci.
    Strumpfovi su na nivou plemenske zajednice, kakav bre socijalizam.
    Imamo srece da doticna budala nije istrazivala etimologiju od ''NJAP, NJAP''. Verovatno bi iznasao da je to isto sto i ZIG HAJL!????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.