Jupiter i Saturn 21. decembra u položaju koji nije viđen od srednjeg veka

Kada Sunce bude zašlo 21. decembra, na dan zimske kratkodnevice, ljudi koji budu pogledali u nebo imaće priliku da vide Jupiter i Saturn bliže jedan drugome nego što ih je iko ko je danas živ mogao videti.
Biće to prvi put da se takav prizor pojavi posle gotovo 800 godina, preneo je "Indipendent ". Poravnjanje putanja ove dve planete jako se retko događaju, jednom na svakih 20 godina, ali ova konjukcija je izuzetno retka jer će planete izgledati veoma bliske jedna drugoj, naveo je u saopštenju astronom Patrik Hartigan sa Univerziteta Rajs.
 
Takav prizor poslednji put je bio vidljiv sa Zemlje na noćnom nebu 4. marta 1226. godine, naveo je on. Približavanje dve planete traje još od leta.
 
Kada bude dostigao vrhunac, između 16. decembra i Božića po gregorijanskom kalendaru, razmak između njih će biti manji od širine punog Meseca.
 
Tokom večeri 21. decembra oni će izgledati kao jedna dupla planeta, odvojena jedna od druge samo za petinu prečnika punog Meseca, rekao je profesor Hartigan.
 
Svi koji budu propustili ovu astronomsku pojavu, imaće priliku da je vide 2080. godine. Posle toga, neće biti druge prilike do posle 2400. godine.
  • Ns

    01.12.2020 00:25
    Hvala na info
    Hvala na ovoj zanimljivoj informaciji, napokon jedna interesantna vest.
    21.decembra gledamo ka nebu!
  • hyper mass

    28.11.2020 17:37
    Poslednji put su bili u ovakvoj poziciji 1623.,a ne 1226.
  • Isaija

    27.11.2020 09:49
    Kuglice
    Nego, sta misle evolucionisti odakle ove kugle u svemiru, jel to evolucija iz prasljunka?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.