Naslovna strana stripa o Tintinu vredna više od dva miliona evra ide na aukciju

Naslovna strana stripa o Tintinu biće danas na aukcijskoj prodaji u Francuskoj, saopštila kuća Arkirijal i dodala da je crtež "Plavog lotosa" (Le Lotus bleu) procenjen na više od dva miliona evra, prenela je agencija Frans pres.
"Plavi lotos" se smatra remek-delom belgijskog autora Žorža Remija poznatijeg kao Erž.
 
Strip je obavljen 1934. i 1935. u jednoj reviji pre nego što je samostalno objavljen 1936. godine.
 
Tintin je mladi i naivni belgijski reporter kojeg verno u avanturama prati pas Milu. Serija stripova "Avanture Tintina" postigla je veliki uspeh širom sveta kada je prodata u više od 230 miliona primeraka i prevedena na 50 jezika, a 31. januara ovaj strip junak puni 91 godinu.
 
Među najpoznatijim avanturama su "Tintin u Kongu", "Tintin u Americi", "Plavi lotos", "Slomljeno uvo", "Rak sa zlatnim kleštima" i "Faraonove cigare".
 
U Belgiji kao i u Francuskoj postoji razvijena kultura čitanja stripa. Mnogi junaci kao što su Štrumpfovi, Asteriks, Spiru i Fantazi, Talični Tom, Tintin i Mačak su postali svetski popularni sa crtanim i dugometražnim filmovima.
 
Domaća publika je avanture Tintinamogla da prati u Politikinom zabavniku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva