Vikipedija na srpskom obeležava 18 godina postojanja

Vikipedija na srpskom jeziku, koja medju istoimenim enciklopedijama zauzima 21. mesto po broju pregleda, obeležava 16. februara 18 godina postojanja.
Vikipedija na srpskom obeležava 18 godina postojanja
Foto: Pixabay
Tim povodom Vikimedija Srbije, kao volonterska organizacija za prikupljanje njenog sadržaja organizuje proslavu u sredu, 17. februara od 18 časova, koja će se održati putem Zum platforme.
 
Vikipedija na srpskom jeziku je po broju članaka najveća južnoslovenska Vikipedija i u 2020. godini imala je 619 miliona pregleda i 422.000 izmena.
 
Urednici i urednice Vikipedije na srpskom su samo tokom prošle godine napravili 24.000 članaka.
 
"Najposećeniji članci bili su Igra sudbine, Srbija, Južni vetar, a slede ih Lantan i Spisak krsnih slava", navodi se u saopštenju.
 
Dodaje se da Vikipedija na srpskom danas ima 642.667 članaka, a prvi članak (GNU FDL) napravio je 2003. godine Filip Brčić. Članci su na početku bili pisani samo ćirilicom, a od 2006. godine je uveden softver koji je preslovljavao tekst sa ćirilice na latinicu i obrnuto, pa je i latinično pismo postalo ravnopravno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.