FOTO, VIDEO: Mumije faraona premeštene u novi muzej u spektakularnoj ceremoniji

U Egiptu je danas održana svečana parada i proslava povodom premeštanja 22 dragocene mumije iz starog muzeja u centru Kaira do novog zdanja Nacionalnog muzeja Egipatske civilizacije koji se takođe nalazi u glavnom gradu.
Ceremonija je osmišljena s ciljem da se prikaže ogromno arheološko nasleđe i kulturna baština Egipta.
 
Mumije su transportovane u specijalnim klimatizovanim sarkofazima, na kamionima ukrašenim krilima i faraonskim obeležjima, a egipatska artiljerija je ispalila 21 počasni plotun povodom ovog događaja.
 
Većina mumija je iz perioda Novog carstva od 1539. do 1075. godine pre nove ere, a među njima su i mumije Ramzesa II, jednog od najčuvenijih egipatskih faraona i kraljice Hatšepsut.
 
Ona je bila jedina žena na položaju faraona koja je vladala kao muškarac tako što je nosila lažnu bradu da se ne bi posumnjalo da tradicionalnim, patrijarhalnim Egiptom vlada žena.
 
 
U Zlatnoj paradi su učestvovale brojne javne ličnosti, glumci, simfonijski orkestar, horovi, muzičari, igrači... Program se odvijao na više lokacija uključujući i plato u Gizi. 
 
Mumije će biti deo nove postavke koja će biti otvorena za posetioce Muzeja od 18. aprila. 
 
  • Brana

    05.04.2021 01:34
    Juuu
    U Egiptu nema korone?! Gde su maske ucesnicima ovog grandioznog programa???
  • G pen

    04.04.2021 10:52
    Obratite paznju na muziku, nema turbofolka. A i program je bez seljacenja. I sada zamislite kako bi srbin, snsovac i patriJota to organizovao.
  • Logi

    04.04.2021 00:11
    cimanje
    Da su znali da će ih toliko cimati, spalili bi se umesto što su se mumizirali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.