Kina uspešno spustila svemirsku letelicu na Mars

Kina je uspešno spustila svemirsku letelicu na površinu Marsa, što je veliki uspeh za svemirski program Pekinga.
Lender na kome se nalazi mali teledirigovani robot Džurong sleteo je na Mars, javila je danas javna televizija CCTV i dodala da je signal primljen na Zemlji.
 
Spuštanje na crvenu planetu je posebno komplikovano i brojne evropske, sovjetske i američke misije su u prošlosti bile neuspešne.
 
Letelica se spustila na deo crvene planete nazvan "Utopia planitia", što je velika ravnica na severnoj polovini Marsa.
 
Ovo je za Kineze prvi nezavisni pokušaj da spuste letelicu na Mars. Kina ima ambiciju da sa ovom misijom uradi sve što su Amerikanci uspeli u više misija na Mars od 1960-ih. Kina je u februaru već uspela da postavi sondu Tianven-1 u orbitu Marsa i da napravi slike te planete, a rano jutros spustila je lender na Mars, iz koga će izaći teledirigovani robot.
 
Rover Džurong težak više od 200 kilograma opremljen je sa četiri solarna panela za električno napajanje i treba da bude u funkciji tri meseca. On takodje ima kamere, radar i laser koji će mu omogućiti da proučava okolinu i analizira sastav marsovskih stena.
 
Ime Džurong izabrano je posle onlajn ankete i odnosi se na Boga vatre iz kineske mitologije. Ta simbolika opravdana je kineskim nazivom za Mars "huoksing", što bukvalno znači "vatrena planeta".
 
Kina je već pokušala da pošalje sondu na Mars 2011. godine u zajedničkoj misiji sa Rusijom, ali pokušaj je propao i Peking je zatim odlučio da nastavi svoj svemirski program samostalno.
  • Teorija zavere

    18.05.2021 18:15
    Lideri na planeti
    Ko zna sta je ustvari Ling long i sto niau dozvolili da snimaju, i zasto strane televizije doaze da snimaju?
  • Podbarac

    16.05.2021 15:56
    @bojan
    "...Vise nije duel SAD : Rusija vec SAD : Kina..."

    Nije ni "SAD : Kina", nego "Kina : ostatak sveta"... Da budemo precizniji:
    - Rusi troše 4,3% BDP na vojsku + još ono što se ne vidi (npr. zdravstvo, školovanje... itd.)
    - Ameri troše 3,8% BDP...
    - Evropske "sile" oko 2% BDP
    ...a Kina? Svega 1,6 % BDP !!!

    Sve kazano. Tolko.



  • Dragan

    16.05.2021 05:13
    Ah
    Po komentarima bih rekao da je 14 kongres SKJ u punom jeku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva