Otkrivena najstarija žrtva ajkule stara 3.000 godina

Naučnici su otkrili posmrtne ostatke najstarije žrtve napada ajkule koji su stari 3.000 godina.
Otkrivena najstarija žrtva ajkule stara 3.000 godina
Foto: Pixabay
Eksperti s Univerziteta Oksford su do otkrića došli analizirajući posmrtne ostatke muškarca na lokaciji Tsukumo u Japanu, a uočili su čak 790 povreda na rukama, nogama, prednjem delu grudnog koša i abdomenu.
 
Neke od povreda su bile veoma oštre, duboke i u obliku slova "V". 
 
Procesom eliminacije je isključen ljudski konflikt kao i napad poznatih predatora, a naučnici se slažu da se najverovatnije radi o napadu tigar ajkule ili velike bele ajkule.
 
Analizom je utvrđeno da je muškarac preminuo između 1370. i 1010. godine pre Hrista, odnosno pre više od 3.000 godina, preneo je Independent.
 
Naučnici su mapirali povrede na 3D model skeleta kako bi ih vizualizovali i analizirali. Ustanovili su da je žrtva bila živa tokom napada zbog mesta na kojima se nalaze povrede, a nedostatak leve ruke pokazuje da je bilo borbe. Veruje se da je muškarac lovio ribu u južnom delu Japana kada je napadnut.
 
Telo žrtve je nakon napada sahranjeno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti