Na hrvatskim kovanicama evra šahovnica, geografska karta, kuna, glagoljica i Tesla

Komisija za novac Hrvatske narodne banke (HNB) utvrdila je danas konačan predlog motiva za buduću hrvatsku kovanicu evra i to šahovnicu, geografsku kartu Hrvatske, kunu, glagoljicu i Nikolu Teslu.
Na hrvatskim kovanicama evra šahovnica, geografska karta, kuna, glagoljica i Tesla
Foto: Pixabay
Motiv Nikole Tesle došao je na listu na osnovu internet ankete i tako s liste pet predloženih izbacio motiv Dubrovnika.
 
U saopštenju Vlade se ističe da je reč o konačnom predlogu koji će razmotriti Nacionalno veće za uvođenje evra kao službene valute u Hrvatskoj, i o čemu će Vlada doneti zaključak.
 
Šahovnica kao motiv će biti zajednička podloga na svim kovanicama, a ostali će motivi na apoenima biti raspoređeni na način da će na kovanici od dva evra biti prikazana geografska karta, na jednom evru motiv kune, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla, a na jednom, dva i pet centi naći će se motiv glagoljice.
 
Kako je saopšteno, Komisija se rukovodila i ocenama motiva gradđana koji su učestvovali u izboru nacionalne stranice evrokovanica u internet anketi i u strukturiranom nacionalnom istraživanju na uzorku od 1.000 građana.
 
Motivi koje su građani ocenjivali bili su šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Dubrovnik, ali su građani mogli da predlože i po jedan dodatni motiv koji bi, po njima, najbolje predstavljao Hrvatsku na nacionalnoj strani evrokovanica.
 
U anketi ocene je dalo gotovo 50.000 građana. Bilo je više od 11.000 dodatnih predloga, a medju njima se dominantno izdvojio motiv Nikole Tesle koji je pojedinačno predložilo 2.599 gradjana ili više od 20 odsto. Taj motiv imao je daleko najviše glasova, a drugorangirana je bila kravata sa 1.063 glasa.
 
U saopštenju se navodi da će HNB na osnovu odabranih motiva početkom avgusta otvoriti konkurs za izradu idejnog rešenja, a grafički oblikovani motivi će u oktobru biti poslati Evropskoj komisiji i Veću EU, odnosno na odobrenje svim članicama evropodručja.
 
Izrada kovanica evra s hrvatskom nacionalnom stranom trebalo bi da počne najranije šest meseci pre dana uvođenja evra. Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da će učiniti sve da se stvore pretpostavke za ulazak u evropodručje 2023.
  • Miroslav

    28.07.2021 14:10
    Ako ćemo tačno...
    .. Tesla je rođen 1856 godine, dakle u Austrijskom odnosno Habsburškom carstvu. Austo-Ugarska dvojna monarhija je stvorena nagodbom iz 1867. godine
  • Trostav

    23.07.2021 21:57
    U vreme kada je Tesla rođen Hrvatska nije postojala. Tesla je rođen u Austrougarskoj i to u delu koji je bio pd mađarskom vlašću. Školovao se na austrougarskim univerzitetima (ni jedan nije bio na teritoriji današnje Hrvatske) i onda otišao u Ameriku. Tada je bio državljanin Austrougarske srpske nacionalnosti, a u Americi je postao Amerikanac srpskog porekla. Dakle, sa državom Hrvatskom nema nikakve veze. Kada bi prihvatili hrvatsku anologiju Rimska imperija imala je desetak careva koji su bili Srbi, a i njihov čuveni ban Jelačić bio bi Mađar (možda i Srbin).
  • NN

    22.07.2021 18:03
    Dvolicnost
    Ne bi bio oroblem nikakav da stave Teslu na novčić da istorija (u poslednjih 100 i kusur godina) nije bila drugačija. Mislim na odnos prema Srbima u HR. Verujem da je to bila politička odluka a ne anketa.
    Da se razumemo, čist sam Srbin i za vreme Yu sam se vodio, i osećao, jugoslovenom. Poslednjih 30 g me je vratilo u našu malu avliju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva

Pentagon: Nema dokaza o vanzemaljcima

Pentagon je objavio novi izveštaj koji se nadovezuje na objavu iz 2022. da tada novoosnovani Sektor za rešavanje anomalija svih domena (AARO) nije pronašao dokaz koji bi ukazao na vanzemaljce.