VIDEO: Više od 70 žena se udalo za drveće da ga spasi od seče

Više od 70 žena "udalo" se za drveće i na taj način izrazilo protest zbog seče stabala u Velikoj Britaniji.
Ekološki aktivisti isplanirali su ceremoniju kao odgovor na plan izgradnje 166 stanova gde se trenutno nalaze 74 stabla u Bristolu, prenosi Euronews Srbija.
 
Svaka mlada nosila je venčanice koje su predstavljale različite kulture na ceremoniji, prenosi BBC. Iako brak nije pravno obavezujuć, žene su uverene da daju svoj glas u borbi za očuvanje lokalne prirode.
 
"Udati se za drvo je apsolutna privilegija. To nije samo sentimentalni gest, već je veoma značajan i simboličan", kaže aktivistkinja i nevesta Suzan Haket, koja živi u toj oblasti.
 
Inače, tokom 2020. godine Velika Britanija je izgubila 4.150 hektara prirodne šume, uglavnom kako bi se prokrčio put za privatne objekte.
 
 
Organizatorka ovog događaja Sioban Kerans rekla je da se nadala da će ceremonija venčanja pokazati da je "drvo naš partner tokom života".
 
Kako navode organizatori, bili su inspirisani ženama Čipko u Indiji tokom sedamdesetih, koje su grlile drveće u Himalajima kako bi zaštitile šume od seče.
 
Skoriji primer dolazi iz Meksika kada su žene u San Hasintu Amilpasu održale ceremoniju maosovnog venčanja kako bi podigle svest o ilegalnoj seči 2018. godine.
 
"Udati se za drvo je način protesta, način da kažemo da moramo da prestanemo da uništavamo Majku prirodu svakog dana, svakog minuta, svake sekunde", rekla je tada mlada Dolores Lejcigi.
  • Cica

    16.09.2021 19:11
    Izgleda da je to jedini način da se spasi drveće:(
  • @Gustavus

    15.09.2021 18:14
    A Vi, Gustave, jeste topola, bagrem ili nežni maslačak?
  • Steva

    15.09.2021 18:07
    Nije navedeno u tekstu, ali se iskreno nadam da je drvo prethodno pristalo na ovaj ugovoreni brak. Ono što je zabrinjavajuće je što su udavače sebi dale za pravo da pretpostave pol drveta. Takođe bih skrenuo pažnju na alarmantnu diskriminaciju muških udavača koje uopšte nisu bile zastupljene u ovoj predivnoj manifestaciji sjedinjavanja ljudi i drveta. Neverovatno je da su u 21. veku muški pol isključen iz toliko sfera javnog života. Zar je moguće da je apsolutna privilegija udaje za drvo rezervisana samo za žene, a muškima predodređeno da budu deveruše, a nikada udavače?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.