Pokušali u sendviču da prodaju nuklearne tajne

Nuklearni inženjer američke mornarice i njegova supruga optuženi su za pokušaj prodaje nuklearne tajne osobi za koju su smatrali da zastupa jednu stranu državu.
Pokušali u sendviču da prodaju nuklearne tajne
Foto: Pixabay (ilustracija)
Džonatan Tobi (42) i njegova supruga Dajana (45) uhapšeni su u Zapadnoj Virdžiniji, saopštilo je američko Ministarstvo pravde, a prenosi BBC.
 
Oni su navodno pokušali da podatke o dizajnu nuklearne podmornice, skrivene u sendviču sa puterom od kikirikija, prodaju nekome za koga su mislili da predstavlja drugu zemlju, ali ta osoba je zapravo bila tajni agent američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).
 
Par je sada optužen u skladu sa američkim Zakonom o atomskoj energiji.
 
Optuženi je radio u programu američke mornarice za nuklearni pogon i imao je nacionalnu bezbednosnu dozvolu.
 
Američko Ministarstvo pravde je saopštilo da je on u aprilu 2020. godine jednoj stranoj vladi poslao paket koji sadrži ograničene podatke i poruku sa određenim nagoveštajima, kako bi od njega za novac mogli dobiti više podataka. Tada je navodno počeo da piše jednoj osobi šifrovanim mejlovima, misleći da je reč o licu koje predstavlja jednu stranu vladu.
 
Međutim, sa druge strane je zapravo bio agent FBI, navodi se u saopštenju.
 
Nakon nekoliko meseci, optuženi par navodno se dogovorio o razmeni tajnih podataka u zamenu za oko 100.000 dolara u kriptovaluti.
 
U junu ove godine, Džonatan i Dajana Tobi otputovali su u Zapadnu Virdžiniju da ostave podatke. Dok je Dajana bila posmatrač, Džonatan je "postavio SD karticu skrivenu u sendviču sa puterom od kikirikija" na određenu lokaciju, navodi se u saopštenju.
 
Nakon što je agent pokupio karticu, poslata je uplata i primljena je šifra za dešifrovanje pristupa SD kartici.
 
Na njoj su bili podaci "koji se odnose na podmorske nuklearne reaktore".
  • Borislav

    12.10.2021 06:56
    Kod nas se u sendvičima nalaze tajne političkog uspeha.
  • Djuri

    11.10.2021 09:00
    Dzabe
    Za tako nesto,sta mislite sta malko bogatiji svasta sebi mogu da kupe,za saku bitcoina,koliko su ti ljudi placeni tamo.Svet je ugrozen od terorizma i sl.To je mito kolicine manjeg stana u kursumliji prevedeno u nase prilike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.