U Izraelu otkrivena vinarija iz ranog srednjeg veka

Izraelski arheolozi otkrili su iskopine masivnog kompleksa vinarije stare oko 1.500 godina.
U kompleksu iz ranog srednjeg veka otkrivenom u gradu Javne u centralnom Izraelu pronađeno je pet presa za grožđe, otkrivena skladišta, peći za proizvodnju glinenih posuda, magacini za skladištenje gline i desetine hiljada tegli i raznih drugih arheoloških fragmenata.
 
Izraelska Uprava za antikvitete saopštila je da je otkriće pokazalo da je Javne tokom vizantijskog perioda bio veliki centar za proizvodnju vina, a istraživači procenjuju da je ova srednjevekovna vinarija mogla da proizvode oko 2 miliona litara vina godišnje.
 
Doktor Jon Seligman, jedan od rukovodilaca ovih arheoloških iskopavanja, objasnio je da je vino proizvedeno u toj oblasti bilo poznato kao vino Gaza koje se izvozilo širom Mediterana i Bliskog istoka, a da je lokacija Javne bila i brend i glavni proizvodni pogon.
 
"Ovo je bilo prestižno vino, belo vino koje je prodavano u mnogim mediteranskim zemljama, uključujući Egipat, Tursku, Grčku i verovatno južnu Italiju", rekao je dr Seligman.
 
On je predočio da u starim vremenima vino nije bilo samo proizvod za uživanje već i veoma važna životna namirnica, jer je bilo bezbedno za upotrebu kad nije bilo pitke vode.
 
Izraelska Uprava za antikvitete je potvrdila da je ovaj kompleks otkriven tokom poslednje dve godine, prilikom iskopavanja u sklopu razvoja grada Javna koji se nalazi južno od Tel Aviva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti