Novo istraživanje otkrilo: Duvan konzumiran još pre 12.300 godina

Američki naučnici otkrili su dokaze o najranijoj upotrebi duvana, u ostacima ognjišta koje su izgradili stanovnici Severne Amerike pre oko 12.300 godina u pustinji Velikog slanog jezera u Juti.
Novo istraživanje otkrilo: Duvan konzumiran još pre 12.300 godina
Foto: Pixabay (ilustracija)
Četiri ugljenisana semena biljke divljeg duvana nalazila su se unutar ognjišta, zajedno sa kamenim oruđem i pačjim kostima, koja su bačena nakon obroka, piše Rojters.
 
Do sada, prva zabeležena upotreba duvana bila je u obliku ostatka nikotina pronađenih u luli za pušenje iz Alabame pre 3.300 godina.
 
Istraživači veruju da su nomadski lovci-sakupljči na lokaciji u Juti možda pušili duvan ili sisali semenke duvana zbog stimulativnih kvaliteta koje nudi nikotin.
 
Prema podacima svetske zdravstvene organizacije (SZO), duvan sada predstavlja svetsku krizu javnog zdravlja, sa 1,3 milijarde korisnika duvana i više od osam miliona smrtnih slučajeva godišnje povezanih sa duvanom.
 
"U globalnim razmerama, duvan je kralj opojnih biljaka i sada možemo direktno pratiti njegove kulturne korene do ledenog doba", rekao je arheolog Daron Ðuk.
 
Seme je pripadalo divljoj sorti pustinjskog duvana, nazvanoj Nikotiana atenuata, koja još uvek raste na tom području.
 
"Ova vrsta nikada nije bila pripitomljena, ali je stanovništvo koristi do dana današnjeg", rekao je Ðuk.
 
Pustinja Veliko slano jezero danas je veliko suvo jezersko korito u severnoj Juti, a pronađeno ognjište je u to vreme bio ogroman deo zemlje, sa hladnom klimom tokom sumraka ledenog doba.
 
"Mi znamo veoma malo o njihovoj kulturi. Ono što me najviše intrigira u vezi sa ovim otkrićem je društveni prozor koji pruža jednostavnu aktivnost iz prošlosti koja nije dokumentovana. Mašta mi divlja na tu pomisao", rekao je Ðuk.
 
Pretpostavlja se da je duvan ušao u ekološku bazu znanja kod onih koji su naselili unutrašnjost severnoameričkog kontinenta, pre nekih 13.000 godina, rekao je Ðuk.
 
Pripitomljavanje biljke duvana dogodilo se hiljadama godina kasnije u drugim delovima kontinenta, dodao je on.
 
"Ne znamo kada je tačno duvan pripitomljen, ali došlo je do velikog procvata poljoprivrede u Americi u poslednjih 5.000 godina. Dokazi za upotrebu duvana i direktnog i indirektnog povećani su u to vreme zajedno sa pripitomljavanjem namirnica", dodao je Ðuk.
 
Neki naučnici su tvrdili da je duvan možda bila prva biljka pripitomljena u Severnoj Americi, i to u socio-kulturne a ne u prehrambene svrhe.
 
"Nema sumnje da su ljudi koristili duvan mnogo pre nego što ga je društvo pokrenulo kao investiciju u poljoprivredi", rekao je Ðuk.

Teme

duvan
  • Sasa

    13.10.2021 15:06
    Naje*asmo
    Konoplja bogata THC pre 10 000 god
    Lišće koke žvkali na Andima pre 11 000 god
    Opijum koristili za lakše podnošenje bolova pre 10000
    Pivo pravili pre 100000 god
    Postojale metropole sa vodom i kanalizacijom pre 11 000 god
    Papirus i biblioteke postoje od pitaj boga kada
    Samo se sada sve stvari zloupotrebljavaju i koriste neumereno
  • Mile rent-a mozak

    12.10.2021 09:22
    Kada se bude ustanovila prava istorija Srbije i zvanično utvrdi da su Srbi narod najstariji, utvrdiće se i da ga mi duvamo, mnogo više od zvaničnih 1400 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva