Kazne za šefove u Portugalu ako zovu radnike van radnog vremena

Portugal je zabranio šefovima da šalju SMS poruke i imejlove zaposlenima van radnog vremena, u sklopu novih zakona koji su okarakterisani kao "pravo na odmor".
Kazne za šefove u Portugalu ako zovu radnike van radnog vremena
Foto: Pixabay

Ovaj potez je deo promena čiji je cilj da se poboljša ravnoteža između privatnog života i posla, a kao odgovor na ekspanziju rada od kuće u toj zemlji.

Kompanije sa više od 10 zaposlenih mogle bi da se suoče sa novčanim kaznama ukoliko budu kontaktirale zaposlene van radnog vremena, navodi BBC.
 
Takođe, jedan od novih propisa dozvoljava zaposlenima koji imaju decu da rade na daljinu.
 
Roditelji će moći da rade od kuće neograničeno, i neće morati da traže unapred odobrenje od svojih poslodavaca, dok god im dete ne napuni osam godina.
 
A kompanije će, takođe, morati da plaćaju onima koji rade od kuće račune za struju i internet.
 
Uključene su i mere koje se tiču toga kako se mogu osećati radnici koji rade od kuće, te se od kompanija očekuje da organuzuju regularne sastanke licem u lice. Međutim, neke elemente ovog paketa nije odobrio portugalski parlament, uključujući i "pravo da se isključe", koje bi omogućilo zaposlenima da u toku radnog vremena ne rade posao satima.
 
Portugalska ministarka rada i socijalne sigurnosti Ana Mendez Godinjo rekla je prošle sedmice na konferenciji u Lisabonu da "rad na daljinu može da promeni igru", ali da njegovo povećanje treba da bude regulisano. Takođe se nada da će ova pojačana zaštita radnika privući više stranaca u zemlju.
 
"Smatramo Portugal jednim od najboljih mesta na svetu za digitalne nomade i radnike na daljinu da izaberu da u njemu žive, želimo da ih privučemo u Portugal", kazala je Godinjo.
 
Portugal već ima šemu privremene boravišne vize, namenjene privlačenju preduzetnika i frilensera. Portugalsko ostrvo Madeira ima "digitalno nomadsko selo" sa besplatnim wifi i opremljenim kancelarijama.
 
Nekoliko drugih zemalja je predstavilo tzv. "digitalne nomadske vize", nasuprot standardnim turističkim vizama, uključujući i Barbados i Hrvatsku.
  • Hmm

    13.11.2021 14:34
    @Zt
    Tamo se zna svaki eurocent koji frelenseri zarade, uredno prijave i uredno plaćaju sve poreze i doprinose na zaraćene sume.
    Ovde se frelenseri hvale kako im ne pada na pamet da prijavljuju prihode.
    Zaključak se sam nameće.
  • Zt

    13.11.2021 13:34
    Suprotnost
    Strasno kako nasa zemlja tretira frilensere, a kako to rade neke razvijenije zemlje.
  • Halid

    13.11.2021 10:37
    Lako je njima kada nemaju bosance.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.