Danas je pomračenje Meseca, a do kraja godine očekuje nas čitav niz nebeskih fenomena

Danas je pomračenje Meseca, a to je prvi u nizu nebeskih fenomena koji nas očekuju ove godine.
Danas je pomračenje Meseca, a do kraja godine očekuje nas čitav niz nebeskih fenomena
Foto: Pixabay

Do kraja godine mogu da se očekuju "stidljive" planete, pomračenja Meseca i tzv. meteorski potočići, piše Euronews Srbija.

Uz pomoć urednika "Astronomskog magazina" Aleksandra Zorkića, ovaj portal je prikupio najvažnije astronomske događaje koji nas čekaju do kraja 2021. godine.

4. decembar – pomračenje Sunca
 
U decembru će se dogoditi još jedno pomračenje, ali ovog puta biće to pomračenje Sunca.
 
To znači da će se između Sunca i Zemlje naći Mesec čija će senka pasti na neka područja naše planete. Biće to potpuno, ili totalno pomračenje Sunca, koje će početi 4. decembra u 6 sati i 29 minuta i trajaće do 10 sati i 37 minuta, ali se neće videti iz naših krajeva.
 
8. decembar – poređane planete
 
U sredu, 8. decembra odmah po zalasku Sunca, dakle sa prvim sumrakom, imaćemo na nebu poređane Veneru, Mesec, Saturn i Jupiter.
 
"Potražite ova tela na jugozapadu, odmah nad horizontom od 17 sati pa nadalje. Venera će brzo za Suncem i sama zaći, Mesec će biti mlad, u obliku srpa, a iznad njega biće Saturn i malo dalje Jupiter", objašnjava Zorkić.
 
Ukoliko imate teleskop i ako nebo bude vedro, dodaje on, uživaćete u Saturnovim moćnim prstenovima, a desno od njega zapazićete i njegov satelit Titan, piše u tekstu portala Euronews Srbija.
 
14. decembar – zvezde padalice
 
Svi ranoranioci koji 14. decembra pred jutro, "bace pogled" na nebo prema sazvežđu Geminidi (Blizanci), postoje dobre šanse da će videti neki Geminid, meteor koji prividno izvire iz ovog sazvežđa.
 
22. decembar – meteorski potočić
 
Sledećeg dana, 21. decembra, su Ursidi. To je opet pik jednog meteorskog potočića koji nije baš nešto izdašan, ali ako i narednih noći vidite da neki meteor prividno izvire iz sazvežđa Ursa Minor (ili Mali medved), onda je to taj, piše Euronews Srbija.
 
Inače, zimsko doba je vreme kada se odlično vide Plejade. U našem narodu ovo otvoreno jato zvezda zovu Vlašići. Plejade spadaju u najlepše nebeske objekte.
 
Opširnije čitajte na portalu Euronews Srbija.
  • Mile rent-a mozak

    19.11.2021 17:24
    Hvala nebesima što misli na svoj narod. Da i mi vidimo šta nam nedostaje: pomračenje Meseca, pomračenje Sunca, meteorske potočiće, Raj, St. Petera. Kako li oni vide nas u mraku?
  • Ivan

    19.11.2021 13:42
    Lepa vest.
  • Marija

    19.11.2021 11:25
    Kad bi
    Svaki drugi posetilac portala procitao i ovakav clanak mnogo stosta bi krenulo na bolje u gradu i zemlji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti