Istraživanje pokazalo: Zaštitne maske čine ljude privlačnijima

Stručnjaci Univerziteta u Kardifu ostali su iznenađeni kada su otkrili da mnogi smatraju kako muškarci i žene bolje izgledaju sa zaštitnim maskama.
Istraživanje pokazalo: Zaštitne maske čine ljude privlačnijima
Foto: Pixabay
Navode kako lice najprivlačnijim čine jednokratne hirurške maske. 
Majkl Luis, stručnjak sa Univerziteta, rekao je da su sproveli istraživanje i pre pandemije i ono je pokazalo da medicinske maske smanjuju privlačnost jer ih ljudi povezuju s bolešću. Zbog toga je s kolegama želeo da istraži da li se to promenilo nakon što su maske postale sveprisutne.
"Naša studija je pokazala da se lica sada smatraju najatraktivnijima kada su prekrivena maskama. U vremenima kada se svi osećamo ranjivo, nošenje maski može delovati umirujuće pa se osećamo pozitivnije prema onome ko ih nosi", ispričao je Luis.
 
Prvi deo istraživanja sproveden je u februaru 2021. godine, kada se britansko stanovništvo naviklo na nošenje maski. Zamolili su 43 žene da ocene na lestvici od jedan do deset koliko su im privlačni muškarci na fotografijama. Fotografije su prikazivale muškarce bez maske, muškarce koji nose običnu platnenu masku i one koji nose plavu hiruršku masku. 
 
Učesnice su rekle da su im muškarci s platnenim maskama privlačniji od onih bez maske, ali još su im privlačniji oni koji su nosili hirurške, jednokratne maske. 
 
"Rezultati su u suprotnosti s istraživanjima pre pandemije, kada se smatralo da maske teraju ljude na razmišljanje o bolesti i da bi bolesne osobe trebalo izbegavati. Pandemija je promenila našu psihu. Kada vidimo neku osobu s maskom, više ne mislimo da je ona bolesna", objasnio je Luis.
 
Dodao je kako je moguće da maske čine ljude privlačnijima jer usmeravaju pažnju na oči.
 
Sprovedeno je i drugo istraživanje u kojem je grupa muškaraca ocenjivala žene koje nose maske. Istraživanje bi tek trebalo da bude objavljeno, ali Luis ističe da su rezultati uglavnom isti. 

Teme

maske
  • korisnik37

    18.01.2022 10:05
    brakotismr
    Manipulacija for dummies :)
  • Lenka

    16.01.2022 22:16
    Božeoprosti, Britance sigurno čine privlačnijima.
  • milo

    16.01.2022 19:34
    uvek ima gluplje od glupljega.Nema dna u glupostima samo pregrade!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.