VIDEO: Napravljena prva veganska violina

Graditelj violina iz Irske Porig O'Duli napravio je prvu vegansku violinu u svojoj radionici tokom perioda izolacije zbog pandemije.
Graditelj violina koristio je drvo kruške "kuvano" na pari, bobice i izvorsku vodu kako bi dobio instrument od materijala koji nemaju životinjsko poreklo. Ovo je prvi instrument u svetu registrovan pod zaštitnim znakom Vegan Society.
Za pravljenje violine, čija je cena 8.000 funti, majstor je koristio i prirodne zamene za lepak koji se obično proizvodi od materijala na bazi životinja. Upravo je izvorska voda korišćena za pravljenje lepka, dok su divlje bobice poslužile za pravljenje farbe kojom su obojeni drveni delovi instrumenta.
Tokom istorije za pravljenje violina korišćeni su konjska dlaka, kopita, rogovi i kosti.
 
"Ovo će biti muzika za uši za brojne violiniste koji su čeznuli za jednim ovakvim instrumentom visokog kvaliteta koji ne sadrži životinjske proizvode", istakli su iz Veganskog društva.
 
Zanatlija, koji pravi violine već 40 godina, u izjavi za BBC kaže da je imao porudžbinu za veganski instrument još pre nekoliko godina, što je za njega bila intrigantna molba.
 
"Pomislio sam koliko ima vegana, potencijalnih muzičara kojima etika ne dozvoljava da sviraju violinu. Mora da je grozno. A svet se menja, posebno zbog mlađih generacija koje dolaze i koje prave velike promene. I zbog toga sam veoma ponosan", kazao je graditelj violina.
 
Dok su i žice i gudala za vegansku violinu već dostupni, za sada je samo telo violine registrovano pod zaštitom - oznakom da je od materijala koji nemaju životinjsko poreklo.
 
  • Grut

    30.01.2022 17:07
    Glupost
    A šta je sa strunama na gudalu? Šta vredi biljni lepak kada je struna na gudalu od konjskog repa.
    Čak i kod klasične izrade lepilo nije moralo biti od životinjskog tutkala. Ima toliko delotvornih vodootpornih biljnih lepkova koji su se koristili od praistorije
    Ovde se stvarno radi o idiotizmu bez premca.
  • marija kandil

    25.01.2022 12:31
    Konačno!!! Supiiiiiš!!!!
  • Ana

    25.01.2022 10:29
    Igor
    Rekla bih da su Igori za izumiranje, ali kako poštujem starije pustiću vreme da odradi svoje. Srdačno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.