VIDEO: Poljski naučnici napravili zvučni top protiv smoga

U borbi protiv neprestanog smoga u Poljskoj, naučnici testiraju novi top koji koristi zvučne talase da pogura otrovne čestice u atmosferu kako bi omogućio stanovnicima da udišu kvalitetniji vazduh.
Postavljen na vrhu metalnog kontejnera, eksperimentalni uređaj sastoji se od velikog naopako okrenutog čuna koji svakih šest sekundi ispušta glasan zvuk. Cilj je zvukom oterati smog iz Kalvarije Zebžidovske, koja se poput brojnih drugih poljskih gradova susreće s ovim problemom svake zime kada građani pale peći koje onečišćuju vazduh.
Dimnjaci ispuštaju gust dim, a sa zalaskom sunca na grad se spušta gusti smog. Vazduh u Poljskoj je među najzagađenijima u Evropi i u najgorim delovima godine višestruko krši limite koje postavlja EU.
Naučnici tvrde da top stvaranjem zvučnih talasa doprinosi smanjenju koncentracije štetnih PM2.5 i PM10 čestica u gradskom vazduhu.
 
"Koristimo vertikalni udarni talas koji nastaje izgaranjem acetilena i vazduha. Talas odbacuje zagađeni vazduh na veću visinu", rekao je Dominik Gribos sa Metalurško-rudarskog fakulteta u Krakovu, jedan od tvoraca topa.
 
Otrovne čestice lansiraju se nekoliko stotina metara u visinu, što ih čini bezopasnim za stanovnike.
 
"Ako top koristimo u razmaku od pola sata do sat vremena, zagađenje se smanjuje za 15 do 30 odsto u krugu od dva, tri kilometra od topa", rekao je Gribos, dodajući da efekti traju "između jednog i tri sata".
 
Istraživači pokušavaju da odrede potrebnu učestalost i trajanje zvučnih udara, kao i vreme potrebno za ceo postupak.
 
Cena je procenjena na 210 do 330 evra po satu korišćenja. Gribos je rekao kako se nada da bi izum mogao imati komercijalnu primenu, posebno u Poljskoj. Stanovnici Kalvarije Zebžidovske uglavnom podržavaju ovu ideju, uprkos zvuku.
 
"Ovde je smog veoma gust. Zbog smrada ne možemo da provetrimo stanove. Zbog toga, ako pomaže, neka testiraju. Jedva da čujemo zvuk - to je kao vatromet", rekla je Jolanta Valkovic, 43-godišnja računovođa.
 
  • Mizofonicar

    27.01.2022 17:47
    I buka je zagadjenje. 2,5 meseca gasnih topova za rasterivanje divljaci na 3 min do 30 sec, celo leto, dan i noc. Sledece necu izdrzati. Puci cu i ja.
  • x

    26.01.2022 15:56
    y
    ima da rasteraju svu divljač u krugu od kilometra.

    ali ok, to vam je recimo isto kao grbavica sinoć, što neko ne bi opalio 5 minuta vatrometa u 22:15 kad nijedna beba ne spava. samo, sa grbavice će rasterati pitome.

    stvarno se razmišljam da pod stare dane dignem sidro...
  • Milan

    26.01.2022 13:25
    Zar je moguce da su tako glupavi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.