Benksijeva dela u vlasništvu Robija Vilijamsa prodata za više od 7 miliona funti

Dva dela čuvenog britanskog uličnog umetnika Benksija, koja su bila u vlasništvu pevača Robija Vilijamsa, prodata su za više od 7 miliona funti na aukciji u Londonu.
Novac od prodaje biće doniran britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi.
"Uništeno ulje na platnu / Helikopter" (Vandalised Oils/Choppers), koje prikazuje dva vojna helikoptera u niskom letu pastoralnom idilom, prodato je za 4,4 miliona funti. Ovo Benksijevo delo, za koji je aukcijska kuća "Sotbi" opisala kao "antiratno", bilo je procenjeno između 2,5 miliona i 3,5 miliona funti.
 
Slika je podsetnik na film iz 1979. o vijetnamskom ratu "Apokalipsa sada", kada američki helikopteri napadaju neprijateljske položaje uz muziku Vagnera. Kako je navedeno u katalogu za aukciju, slika odražava Benksijevo protivljenje drugom ratu u Iraku, kada je delio nacrtane plakate na protestima u Londonu 2003.
Još jedan Benksi u vlasništvu britanske muzičke zvezde, "Devojčica s balonom" (Girl with Balloon), nacrtan bojom u spreju na metalu, prodat je za nešto više od 2,8 miliona funti, što je i bila njegova procenjena vrednost.
 
"Devojčica sa balonom" se pojavila ispod mosta Vaterlo 2002, a ova verzija je iz 2006. godine prikazana je na metalu i aukcijska kuća "Sotbi" je njenu vrednost procenila na između 2 i 3 miliona funti. Vilijams je ovo delo nabavio direktno od neuhvatljivog umetnika.
 
Ovo je bio prvi put da Robi Vilijams prodaje umetnička dela iz svoje privatne kolekcije.
  • TataMata

    09.03.2022 11:42
    Bravo
    bravo za Robija i donaciju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti