Metropoliten prodaje Pikasovu "Fernandu": Mogla bi da dostigne 30 miliona dolara

Bronzanu skulpturu "Fernanda" ili "Glava žene" Pabla Pikasa iz 1909. godine, Muzej umetnosti Metropoliten će u maju ponuditi na aukciji kuće "Kristi".
Metropoliten prodaje Pikasovu "Fernandu": Mogla bi da dostigne 30 miliona dolara
Foto: Pixabay

Procenjuje se da će ovo delo kubizma doneti oko 30 miliona dolara, a kako piše ArtNet, muzej će novac od prodaje skulpture iskoristiti za kupovinu novih umetničkih dela za svoje zbirke.

"Fernanda" ili "Glava žene" smatra se prvom Pikasovom kubističkom skulpturom, a u pitanju je studija njegove ljubavnice - muze Fernande Olivje, u tri dimenzije i sa više perspektiva koje se vide odjednom. 
Upravo je ta francuska umetnica i model žarkocrvene kose obeležila rađanje novog pravca - kubizma. Između 1904. i 1912. godine ona postaje samo Pikasov model, a pozirala mu je za 60-tak portreta, među kojima je i ulje na platnu "Glava žene" koja se nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu.
 
Čuveni muzej u Njujorku poseduje još jednu kopiju ovog Pikasovog rada (donacija poznatog kolekcionara kubizma Lenarda Laudera), a poznato je i do danas sačuvano oko 20 verzija.
 
Skulptura koja će u maju biti ponuđena na aukciji nalazi se u kolekciji Metropolitena više od 35 godina, a nasleđena je od Florene M. Šenborn.
  • NS

    09.04.2022 22:02
    Pa to je džabe ako je nevidljivo umetničko delo prodato za milion.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.