Nevidljivo umetničko delo prodato za milion dolara

Nevidljivo umetničko delo Iva Klajna prodato je za više od milion dolara na aukciji kuće Sotbi u Parizu.
Ta kuća očekivala je da će priznanica za nepostojeću umetninu, koju je pedesetih potpisao čuveni konceptualni umetnik, dostići cenu od oko pola miliona dolara, ali je na kraju po dvostruko većoj ceni (1,06 miliona dolara) pripala jednom neimenovanom evropskom kolekcionaru, prenosi ArtNet.
Iv Klajn je 1959. godine u Parizu kolekcionarima ponudio seriju nepostojećih dela u zamenu za čisto zlato.
 
Nekolicina kupaca je pristala, a umetnik im je davao potpisane priznanice kao dokaz o vlasništvu nad nevidljivim umetničkim delom koje je nazvao "Zone nematerijalne slikovne senzibilnosti".
Priznanica koja je prodata na aukciji pripadala je Žaku Kugelu, trgovcu antikvitetima i jedna je od retkih koje su opstale.
 
Razlog za to nije slaba potražnja za nevidljivim delima, nego činjenica da je umetnik svojim kupcima nudio izbor da zadrže priznanicu ili da je ritualno spale.
 
Ukoliko bi odabrali paljenje, smatrali bi se "definitivnim vlasnicima" konceptualnog umetničkog dela, a Klajn bi to učinio javno, pre nego što bi polovinu dobijenog zlata bacio u reku Senu.
 
Kugel je odlučio da zadrži svoju priznanicu i ona je od tada izlagana u svim većim galerijama širom Evrope, uključujući Hauard galeriju u Londonu i Centar Pompidu u Parizu.
 
"Neki su povezali zonu senzitivnosti i osmišljavanje priznanica kao preteču NFT, koji i sam omogućava razmenu nematerijalnih radova. Ako tome dodamo da je Klajn imao registar sukcesivnih vlasnika 'zona', lako je prepoznati ovde još jedan revolucionaran koncept - blokčejn'", pisalo je u katalogu aukcije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.