Zahvaljujući mikročipu pod kožom ne mora da koristi kartice za plaćanje

Čuvar iz Holandije Patrik Paumen zahvaljujući mikročipu koji mu je 2019. godine ubrzigan pod kožu ne mora da koristi bankovnu karticu ili mobilni telefon za plaćanje.
Zahvaljujući mikročipu pod kožom ne mora da koristi kartice za plaćanje
Foto: Pixabay
Potrebno je da jednostavno prisloni levu ruku blizu čitača beskontaktnih kartica i plaćanje prolazi, prenosi BBC.
Proces ubrizgavanja mikročipa Paumen poredi sa osećajem kada ga neko uštine za kožu i kaže da su reakcije blagajnika neprocenljive.
Mikročip je prvi put implantiran čoveku još 1998. godine, ali tek u poslednjoj deceniji ta tehnologija je komercijalno dostupna.
 
Kada je reč o implantabilnim čipovima za plaćanje, britansko-poljska firma Valetmor tvrdi da je 2021. godine postala prva kompanija koja ih je ponudila na prodaju.
 
"Implantat se može koristiti za plaćanje pića na plaži u Riju, kafe u Njujorku, šišanja u Parizu - ili u vašoj lokalnoj prodavnici", kaže osnivač i izvršni direktor Vojtek Paprota, dodajući da može da se koristiti svuda gde se prihvataju beskontaktna plaćanja.
 
Valetmorov čip, koji je lakši od jednog grama i malo veći od zrna pirinča, sastoji se od sićušnog mikročipa i antene obložene biopolimerom, materijalom prirodnog porekla, sličnom plastici.
 
Paprota navodi da je potpuno bezbedan, ima odobrenje regulatora, radi odmah nakon implantacije, da će ostati čvrsto na svom mestu i da mu nije potrebna baterija ili drugi izvor napajanja. Kompanija ističe da je sada prodala više od 500 čipova.
  • mikika

    15.04.2022 20:17
    @Gavril
    ako posedujete pametni telefon vec ste u tome
  • jelena

    14.04.2022 13:20
    @gavril,

    uvek me oduševiš komentarom. Pravo u centar, kao i uvek.
    Tačno tako.
  • Gavril

    13.04.2022 12:39
    Agenda totalitarnog novog svetskog poretka Klausa Švaba i Bila Gejtsa , ukidanja privatnosti ,sloboda i apsolutni nadzor 24h nad čovekom .Ne Hvala.Neće moći.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti