VIDEO: Mačka Anastazija iseljena iz dubrovačke palate, pokrenuta peticija da joj se vrati kuća

U Dubrovniku je u toku polemika o sudbini ulične mačke Anastazije, koja je nedavno iseljena iz jedne od najlepših palata u tom gradu, javila je danas agencija Frans pres.
VIDEO: Mačka Anastazija iseljena iz dubrovačke palate, pokrenuta peticija da joj se vrati kuća
Foto: Pixabay
Mačka koja je turistička atrakcija za posetioce palate Sponza, odabrala je da svoje vreme provodi u tom gotičko-renesansnom zdanju iz 14. veka.
Anastazija je prvo izabrala za svoju kućicu jedan sanduk u palati, a potom joj je Dubrovčanin Srđan Kera napravio kućicu u istom stilu palate sa plišanim jastukom tamno crvene boje i natpisom "Anastazija".
 
Međutim, rukovodstvo dubrovačkih muzeja, koje se nalazi u palati, zatražilo je da se ukloni njena kućica, što je izazvalo nezadovoljstvo aktivista za prava životinja.
"Niko ne sme da ošteti jedinstvenu i istorijsku celinu Dubrovnika, posebno gradnjom skloništa ili naselja", navelo je rukovodstvo dubrovačkih muzeja.
 
Odluka je izazvala burne rasprave. Na društvenim mrežama sve su češći pozivi za zaštitu mačke koja je prošle godine već bila proterana iz improvizovanog skloništa.
 
"Anastaziji je potrebna njena kuća! Vratite joj kuću! Po svemu sudeći, institucije kulture vode ljudi bez kulture", napisao je jedan korisnik na Fejsbuku.
 
U onlajn anketi koju su organizovale lokalne novine, 90 odsto od 4.500 učesnika smatra je da Anastazijina kućica treba da ostane u palati.
 
"To je njena kuća. To samo jedna mačka, nema ih tamo 70", naveo je Kera.
 
 
Upravi muzeja je u pomoć priskočio gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković koji je napomenuo da je grad dom mnogo mačaka lutalica i da se može pohvaliti činjenicom da su sve "dobro uhranjene" i da nisu "mršave".
 
"To pokazuje kako ovaj grad ima suživot sa životinjama. Zašto bismo ih sada smeštali?", dodao je Franković.
 
U međuvremenu, mačka ima svoju stranicu na Fejsbuku naslovljenu "Kneginja Anastazija", a onlajn peticija kojom se poziva da joj se vrati kuća prikupila je do danas gotovo 12.000 potpisa.
  • Nsmom

    17.04.2022 22:37
    @Nepriplodna
    Delim vase misljenje, iako sam priplodna.
    Nsmom
  • nepriplodna

    17.04.2022 07:44
    @Рон Џереми
    Deca imaju roditelje i pomoć i zaštitu države.
    Napuštene żivotinje nemaju ništa od toga.
  • Рон Џереми

    17.04.2022 01:16
    Свет у којем је већа брига за мачке него за децу осуђен је на пропаст.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.