FOTO: Skoro idealan posao - brojanje pingvina, ali radno mesto bez tekuće vode i privatnosti

Najudaljenija pošta na svetu, smeštena na Antarktiku, u luci Port Lokroj, raspisala je konkurs za nove radnike.
FOTO: Skoro idealan posao - brojanje pingvina, ali radno mesto bez tekuće vode i privatnosti
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kako stoji na službenim stranicama Antarktičke fondacije Ujedinjenog Kraljevstva, raspisan je konkurs za tri pozicije: vođu baze, upravnika suvenirnice i pomoćnog radnika. Konkurs je bio otvoren do ponedeljka, 25. aprila, a sada je pred nadležnima pregledanje prijava.
Pošta u luci Port Lokroj poznata je i kao "pošta pingvina" te je popularno turističko odredište. Nalazi se na ostrvu Goudier, a godišnje ga poseti oko 18.000 ljudi. Ovu bazu na Južnom polu osnovali su Britanci 1944. godine, a danas je vodi spomenuta fondacija, koja se brine o pošti, muzeju i suvenirnici. Zarada od suvenirnice odlazi na renoviranje drugih istorijskih lokacija na Južnom polu.
 
Osim što obavlja administrativne delatnosti, Antarktička fondacija brine i o životnoj sredini, što znači da je deo posla zaposlenih i brojanje pingvina na ostrvu.
 
U tekstu konkursa za posao napominje se kako ostrvo nipošto nije luksuzno mesto. Osim izuzetno niskih temperatura, smeštajni kapaciteti u bazi nisu veliki pa tako svi zaposleni spavaju u istoj sobi. Nema tekuće vode, pa ni toaleti nemaju vodu, a nema ni tuševa. Radnici se tuširaju na brodovima koji po pravilu dolaze svakih nekoliko dana, ali se ponekad može dogoditi da ne dođu po dve nedelje.
 
Osim toga, ograničena je i komunikacija sa spoljašnjim svetom. Nema interneta ni signala za mobilni, a pozivi preko satelitskih telefona su skupi. U slučaju nesreće, prevoz do najbliže bolnice bi mogao potrajati do sedam dana.
 
"Antarktik je izazovno mesto za rad, i fizički i mentalno", napomenuli su za kraj.

Teme

POSAO
  • akademik

    27.04.2022 13:48
    statističar
    idealno za statistiku , možda statističar umesto botovanja da broji ....
  • Aleksej

    26.04.2022 08:59
    Xexe
    Ekstra je, nema protocne vode, WC-a i tusa. Super.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.