VIDEO: Američka policija koristi neobičnu "hvataljku" da ulovi odbegla vozila

Specijalni uređaj koji u žargonu zovu "hvataljka" pomalo liči na dvokraku viljušku na prednjem delu policijskog vozila.
Opremljen je kaiševima visoke čvrstine, a čitav sistem je dizajniran tako da se u poteri, kada se policijski auto približi beguncu, gurne ispod zadnjeg točka vozila u bekstvu. Trake su namenjene da "uhvate" zadnji točak i tako zaustave automobil.
Ovaj uređaj se sve češće koristi u SAD, a poslednji put je upotrebljen u petak, 29. aprila u popodnevnim časovima, u Arizoni, severno od Finiksa.
Čovek za volanom odbeglog automobila je 30-godišnji Brendon Smit, koji se dao u beg nakon što je policija u vozilu uočila oružje i "nešto što je izgledalo kao droga". Vlasti kažu da ga nisu progonile patrolnim automobilima, već su najpre poslale helikopter za njim.
 
Za zaustavljanje na kraju su korišćena specijalna policijska vozila, a jedno od njih, opremljeno "hvataljkom", uspelo je da zaustavi automobil.
 
Smit je uhapšen i odveden u zatvor gde će se suočiti sa brojnim optužbama, uključujući onu za nošenje oružja, posedovanje droge i bekstvo od policije.
 
"Hvataljka" je prvi put upotrebljena u poteri na terenu u aprilu 2018, a proizvođač ovog uređaja tvrdi da je od tada korišćena još 400 puta.
 
  • EvoOvako

    05.05.2022 09:40
    Dalo
    Bi se i pratiti vozilo na kamerama, sa dronovoma, pa uhatiti osumnjičenog tiho, ali mora biti pompezno.
  • Nenad

    05.05.2022 09:09
    Uf uf am njesra
    Prvo se ispred njega preprečio policijski auto, onda ga ovaj "umrežio".
  • Светозар Милетић

    05.05.2022 08:47
    Колико возила за потеру на једно возило

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.