FOTO: Nova kovanica od pet funti sa likom princa Vilijama

Četrdeseti rođendan britanskog princa Vilijama obeležiće se izdavanjem kovanice od 5 funti sa njegovim likom, objavila je Kraljevska kovnica.

Službeni proizvođač kovanica Ujedinjenog Kraljevstva u vlasništvu države predstavio je novčić uoči Vilijamovog okruglog rođendana 21. juna.

Prvi put će se lik vojvode, drugog u redu za presto, pojaviti samostalno na zvaničnom novčiću iskovanom u Kraljevskoj kovnici.

Kreirao ga je dizajner i graver Tomas T Doerti. Usred kovanice je Vilijamov portret, a oko njega vojvodina kraljevska šifra – početno slovo njegovog imena – W, uz broj 40.
 
S druge strane novčića će se naći lik kraljice Elizabete Druge, koji je dizajnirao Džodi Klark.
 
 
Ivični deo kovanice krasiće natpis "HRH vojvoda od Kembridža".
"Dizajn je odraz ravnoteže između sveže energije Njegovog Kraljevskog Visočanstva kao mladog oca i ceremonijalne prirode njegovog kraljevskog položaja", rekao je Doerti, opisujući dizajn nove kovanice.
 
Istovremeno će se uz novi novčić od 5 funti u prodaji naći i limitirani set sa dva zlatna novčića - slavljenička kovanica i novčić izdat 1982. godine, kada se vojvoda rodio.
  • Da

    23.05.2022 22:12
    Biće on kralj. Što pre to bolje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.