U Kolumbiji otkriveni potonuli brodovi puni zlata

Kolumbijska mornarica koja je nadgledala mesto brodoloma galije San Hoze otkrili su još dva davno potonula broda u neposrednoj blizini, izjavio je u ponedeljak kolumbijski predsednik Ivan Duke.
Galija San Hoze, za koju istoričari veruju da je prenosila blago koje bi u današnje doba bilo vredno milijarde dolara, potonula je 1708. u blizini kolumbijskog lučkog grada Kartagine. Oko potencijanog vađenja potonulog broda već se decenijama vode sudski sporovi.
Podmornicom na daljinsko upravljanje koja je zaronila na 900 metara dubine otkriveni su novi snimci potonule galije.
Podmornica je otkrila još dva potonula broda u neposrednoj blizini - kolonijalni brod i škuna za koje se veruje da su iz istog istorijskog perioda, kolumbijskog rata za nezavisnost od Španije, pre otprilike 200 godina.
 
"Sad imamo i dva nova otkrića u istom području, koja predstavljaju nove prilike za arheološka istraživanja. Tako da posao tek počinje", izjavio je admiral Gabriel Perez.
 
Novi snimci sa San Hozea dali su do sada najbolji uvid u blago koje je ova galija prevozila. Snimljene su zlatne poluge, zlatnici, topovi izrađeni u Sevilji 1655. i netaknutno porculansko posuđe.
 
"Zamisao je da sve to prikupimo i stvorimo održivi finansijski mehanizam za buduća istraživanja. Na taj ćemo način zaštititi blago, nasleđe galije San Hoze", izjavio je predsednik Ivan Duke.

Teme

blago
  • Djuka B.

    07.06.2022 08:54
    Imamo što niko nema...
    @Leontije - "..a Srbija ni more nema.."
    - Ali zato ima najdužu fekalnu kanalizaciju otvorenog tipa. I to u 21. veku i usred Evrope...
  • G

    07.06.2022 08:26
    G
    I Dunav je pun zlata! Ali od prljavstine i fekalija.....
  • Leontije

    07.06.2022 07:22
    A Dunav pun fekalija
    Kolumbijci našli tri broda puna zlata, a Srbija ni more nema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.