Kanada i Danska dele ostrvce: Decenijama naizmenično dizali zastave i ostavljali piće za rivale

Danska i Kanada podeliće na ravne časti malo nenaseljeno ostrvo na Arktiku, čime će okončati gotovo 50 godina dugu svađu oko vlasništva nad tom teritorijiom.
To je danas objavilo dansko ministarstvo spoljnih poslova.
 
Kanada i Danska podeliće ostrvo od 1,2 kvadratna kilometra, koje se nalazi na jednakoj udaljenosti između Grenlanda i kanadskog ostrva Elzmirna, na dva gotovo identična dela duž prirodnog rascepa, prenosi Rojters.
Navodi se da će sporazum zvanično potpisati ministri obe zemlje nakon odobrenja parlamenta.
 
Dodaje se da je reč o uglavnom simboličnom diplomatskom činu, osmišljenom kako bi bile izbegnute tenzije na krajnjem severu.
Neki to procenjuju kao znak približavanja arktičkih NATO država, pošto je sukob u Ukrajini izazvao zabrinutost za bezbednost nakon decenija zatišja u regionu.
 
Rojters navodi da su dva saveznika iz NATO bila još od 1971. godine u dobroćudnoj svađi oko ostrva Hans.
 
Kaže se da nijedna zemlja nije znala za polaganje prava druge na to ostrvo sve do bilateralnog sastanka iz 1971. godine na kojem se razgovaralo o teritorijalnim granicama.
 
Od 1980-ih godina zvaničnici, naučnici i vojnici iz Danske i Kanade posećuju ostrvo, naizmenično skidajući zastavu druge zemlje i podižući svoju.
 
Ističe se da su dve zemlje 2018. odlučile da osnuju zajedničku radnu grupu za rešavanje spora, kako bi okončale njihovu decenijsku politiku "slaganja da se ne slažu".
 
 
Ostrvo je dobilo ime po grenlandskom istraživaču Hansu Hendriku, koji je učestvovao u prvoj ekspediciji na ostrvo 1853, a na grenlandskom je Tartupaluk, što znači "u obliku bubrega".
 
Čak je postala tradicija da posetioci ostave flašu ili kanadskog viskija ili danske rakije za svoje rivale da ih pronađu prilikom sledeće posete, navode mediji.
 
Rojters podseća da Kraljevina Danska upravlja Grenlandom kao autonomnom teritorijom, kojem je prepustila određene oblasti poput spoljne i bezbednosne politike.
  • Bravo

    15.06.2022 17:26
    Tako kulturni svet na zapadu rešava konflikte a ne ratovima...
  • Mile rent-a mozak

    14.06.2022 22:10
    Dobro je da nisu bili u ratu kao Crna Gora i Japan. Ali kad su carevi realni, svako primirje je dobro. Za 100 godina moglo je da izgine celokupno stanovništvo obe zemlje. Ali nije, Bogu hvala!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.