Nađena kornjača koja će pomoći da se otkrije šta se događalo u Pompeji pred erupciju

Arheolozi u Italiji otkrili su kornjaču u Pompeji, koja je stara gotovo 2.000 godina, objavljeno je ove nedelje.
Nađena kornjača koja će pomoći da se otkrije šta se događalo u Pompeji pred erupciju
Foto: Pixabay
Kornjača, pronađena među ostacima drevnog grada ispod vulkana Vezuv na jugu Italije, datira iz 62. godine - nakon zemljotresa, ali pre vulkanske erupcije 79. godine.
Otkriće će pomoći u rasvetljavanju poslednjih godina Pompeje, odnosno razdoblje obnove nakon zemljotresa, rekao je upravnik arheološkog parka Gabrijel Zuhtrigel za nemačku agenciju dpa.
Prema arheolozima, ova kornjača nije prva koja je otkrivena na nalazištu. Međutim, ono što je posebno kod ovog primerka jeste da nije pronađen u području vrta, gde su otkriveni ostali.
 
"Očigledno je da nisu sve kuće obnovljene, a centralna područja grada su takođe retko posećivana, pa su postala stanište za divlje životinje", rekao je Zuhtrigel.
 
Naučnici su unutar kornjače pronašli jajašce, što je izazvalo nagađanja da je kornjača možda kopala, ne bi li pronašla mesto gde će ga izleći, rekao je Zuhtrigel, dodajući da je to uobičajeno za vrstu testudo hermanni.
 
Kornjača je pronađena u području Stabijskih termi u rimskom gradu koji je zakopan pepelom, blatom i lavom 79. godine, zbog čega je delimično sačuvan. Pompeja je ponovo otkrivena u 18. veku, a arheološko nalazište je sada jedno od najpopularnijih italijanskih turističkih atrakcija.
  • Steva

    25.06.2022 21:17
    srbijo probudi se
    Tako će i Srbiju jednoga dana prekriti pepeo,blato i lava jer umnožismo nepradu i otimamo kuću sirotici i nemoćnima a bogatašima se deli šakom i kapom.
  • Banderaš

    25.06.2022 16:28
    Jadna kornjača
    Da su je srbi pronašli,oni bi je pojeli sa sve oklopom. Njih istorija ne zanima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.