Kiseli krastavčić na plafonu: Umetnik traži 6.000 dolara za "instalaciju"

Australijski umetnik Metju Grifin napravio je "umetničku instalaciju", tako što je kiseli krastavčić iz burgera zalepio na plafon galerije.

Svoje "umetničko delo" on će prodati po ceni od 6.200 dolara, ali kupac zapravo neće dobiti orginalni krastavčić, nego uputstvo kako da rekonstruiše instalaciju u svom domu.

Delo je izloženo u "Majkl Let"galeriji u Oklandu na Novom Zelandu, a kako objašnjava Rajan Mur, čelnik kolektiva koji predstavlja Grifina, njegova svrha je da "podstakne razgovore o tome kako se vrednost i značenje generišu kod ljudi".
"Generalno govoreći, umetnici nisu oni koji odlučuju da li je nešto umetnost ili ne. Da li je nešto vredno i značajno kao umetničko delo zavisi od toga kako mi kao društvo to koristimo ili govorimo o tome", istakao je Mur za Gardijan. 
 
Krastavčić, kako je objasnio, zalepio se za plafon zahvaljujući ostacima burger sosa, a činjenica da će kupac moći da i sam rekreira "delo", je upravo ono što ga "čini dobrim".
 
"Tu nije reč o virtuoznosti umetnika koji stoji nasred galerije i baca krastavčić na plafon. Nije važno kako je dospeo tamo, sve dok ga neko ne izvadi iz burgera i baci na plafon. Taj gest je tako čist i ispunjen radošću", rekao je Mur.
  • Garica

    02.08.2022 07:59
    Rok trajanja
    Ima li krastavčić rok trajanja? Da li je sa konzervansom? Da li je u cenu remek-dela uracunat i recept za pripremu? I jel može i sveži krastavac?
  • 002211

    01.08.2022 11:08
    Da se i ateista prekrsti...
  • Boro

    30.07.2022 12:56
    Obzirom da je ljudska glupost veća od svemira, naći će se mnogi koji će se diviti ovom "remek delu" i naravno platiti navedeni iznos.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.