Stranka u Češkoj najavila okršaj sa biciklistima i ukidanje biciklističkih staza

Ovogodišnji lokalni izbori u Češkoj baviće se, između ostalog, i pravima vozača.
Stranka u Češkoj najavila okršaj sa biciklistima i ukidanje biciklističkih staza
Foto: Pixabay
Kako je objavljeno, u izbornu trku za Prag uključiće se i stranka koja kao program ističe ukidanje biciklističkih staza, besplatni metro i okršaj s biciklistima.

Oni, prema osnivaču i predsedniku stranke Petru Macinki, inače bivšem portparolu bivšeg češkog predsednika Vaclava Klausa, žele da ukinu maltretiranje kojem su izloženi svi vozači motornih vozila nakon što je gradonačelnik Praga Zdenek Hrib, tvrdi Macinka, uz pomoć Piratske stranke kojoj pripada "omogućio da u Pragu drastično naraste broj biciklista fanatika koji ograničavaju i maltretiraju vozače", piše Jutarnji list.

Prema pisanju češkog dnevnika iDnes.cz, Macinka želi drastično da smanji broj biciklističkih staza u gradu.
 
"Želimo da srušimo sve barijere koje je pred vozače postavio trenutni zamenik gradonačelnika. Revidiraćemo sve biciklističke staze koje su uveli i jednostavno ih izbrisati", najavio je Macinka čija stranka na izbore ide pod imenom "Motoristi za sebe".
 
Oni kao jedinu alternativu automobilima vide podzemnu železnicu koja bi po njima za građane trebalo da bude besplatna.
 
Takođe, nezadovoljni su i trenutnim sistemom naplate parkinga kojem se cena menja u zavisnosti od zone grada.
 
"Ne vidimo nikakav razlog zašto bi stanovnike Praga neko maltretirao i zahtevao da za različite delove grada kupuju različite karte. Mi planiramo da uvedemo jednu parking kartu za ceo Prag", najavio je Macinka na predstavljanju programa.
 
Ipak, ova poslednja mera važila bi samo tokom dana dok je predlog da tokom noći u različitim delovima grada mogu da se parkiraju isključivo stanovnici tog kvarta.
  • pape

    12.08.2022 09:08
    @Krle
    Bate, ti još uvek šetaš Zmaj Jovinom? Eeeee...
  • S21

    11.08.2022 14:26
    Ja sam biciklistu udario kolima, na sreću bez fatalnih posledica. Lakse povrede, a steta na kolima katastrofalna. Presekao ni je put iz sporedne ulice, ni pola sekunde nisam imao da shvatim sta ce biti. On kriv 1/1. Morao bi da postoji neki "minimum" za ucesce u saobracaju, obuka, ispit... Ne postoji razumno opravdanje da je za sva druga vozila potrebna dozvola, za bicikl ne. Na to imamo i trotinete i e-bicikle koji se provlace jos uvek, a realno su ravnopravni ucesnici u saobracaju.
  • Musa kesedžija

    11.08.2022 12:15
    Sladoled
    Možete biciklistima da pljunete pod prozor zajedno sa braćom česima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.