Koloseum dobio cenu

Velelepni rimski Koloseum, najpoznatija antička arena na svetu, smatra se neprocenjivim kulturnim blagom, ali je sada, barem u naučnim okvirima, dobio cenu.
Koloseum dobio cenu
Foto: Pixabay
Iako Koloseum nije na prodaju, ekonomski stručnjaci izračunali su njegovu vrednost, uzevši u obzir brojne faktore, među kojima i njegov simbolizam, kulturološki i istorijski značaj i došli do iznosa od 77 milijardi evra.
U izveštaju koji je objavila konsultantska kuća "Delojte", jedan od faktora koji su uzeti u obzir je i njegov značajan doprinos budžetu Italije, budući da od turista zarađuje 1,4 milijardu evra godišnje. Ipak, tu su i mnogi drugi, piše ArtNet.
Njih su stručnjaci predvođeni Markom Vulpijanijem kvantifikovali kroz ekonomski doprinos, indirektnu upotrebu i društveni značaj, a planiraju da učine isto i sa mnogim drugim "neprocenjivim" kulturnim spomenicima.
 
Kompanija je takođe sprovela ispitivanje javnog mnjenja, koje je pokazalo da 87 odsto ispitanika doživljava Koloseum kao najvažniju kulturnu atrakciju Italije, dok je 52 procenta reklo da je obišlo Rim zbog tog spomenika.
 
Koloseum je najposećenija je turistička atrakcija u Italiji, koju je 2019. godine posetilo sedam miliona ljudi.
  • .

    21.08.2022 11:51
    Uzgred, Stari Rimljani ga uopšte nisu tako zvali, nego Amphitheatrvm
  • S

    21.08.2022 09:23
    S
    Na svetu sve ima svoju cenu!!! Samo je pitanje dali ima neko da plati???!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.