VIDEO: "Nevidljiva hladovina" - puteve hlade posebnim premazom

U Los Anđelesu specijalnim premazima hlade asfalt, a pilot projekat je obuhvatio jedno naselje čiji stanovnici već mogu uživati u ugodnijim temperaturama.
U prvoj fazi projekta pod nazivom "GAF Cool Community" specijalnom bojom biće premazano skoro 93.000 metara kvadratnih puteva, parkinga i sportskih igrališta.
I dok su igrališta  svojim radovima uredili brojni umetnici, kolovozi su premazani bezbojnim premazom, pa vozači neće primetiti razliku. Međutim, pešaci će promenu itekako osetiti, kao i svi koji dođu na sportsko igralište. 
Specijalni premaz reflektuje sunčeve zrake i smanjuje zagrevanje podloge. Proizvodi ga "Streetbond", deo kompanije GAF, a prodaje se pod imenom "Nevidljiva hladovina". 
 
Prva merenja pokazala su kako se asfaltna podloga manje zagreva, pa obojene površine umanjuju efekat zagrevanja gradskih područja koja su neretko toplija od vangradskih područja lišenih asfalta i betona. Mnogi ovaj efekat upoređuju sa efektom hlađenja senke drveta.
 
 
Prema prvim rezultatima pilot-projekta u Pakoimi, zabeležen je prosečni pad temperature od gotovo sedam stepeni Celzijusa. 
 
Efekat će se pratiti kroz naredne dve godine, a po potrebi i proširiti na neka druga područja. 
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.