Kilimandžaro dobija brzi internet, planinari će moći odmah da se pohvale podvigom

Tanzanijska vlada je obezbedila brzi internet na obroncima planine Kilimandžaro, omogućavajući alpinistima da svoj uspon na najvišu planinu u Africi odmah objave na društvenim mrežama.
Kilimandžaro dobija brzi internet, planinari će moći odmah da se pohvale podvigom
Foto: Pixabay
Državna korporacija za telekomunikacije Tanzanije postavila je širokopojasnu mrežu na nadmorskoj visini od 3.720 metara, a ministar informacija Nape Nnaui označio je ovaj događaj kao istorijski.

Obećao je da će vrh planine visoke 5.895 metara imati internet vezu do kraja godine.

Prošle godine, tanzanijska vlada je objavila planove za izgradnju žičare na južnoj strani Kilimandžara, što je izazvalo nemir među planinarima, organizatorima ekspedicija i ekolozima.
 
Planina Kilimandžaro je važan izvor prihoda od turizma u Tanzaniji i susednoj Keniji, sa oko 35.000 ljudi koji svake godine pokušavaju da stignu do vrha.
 
Ovekovečena u kratkoj priči Ernesta Hemingveja "Snegovi Kilimandžara", planina je deo nacionalnog parka, a takođe je i mesto svetske baštine Uneska.
 
Tehnologija se sve više infiltrirala u svet planinarenja, a penjači na Mont Everest uživaju u lakom pristupu bežičnom internetu. Zahvaljujući agregatima za proizvodnju struje planinarima je omogućeno da dele fotografije sa svog pohoda, kao i mogućnost da upute poziv upomoć u slučaju nesreće.
 
Nasuprot tome, kada su Edmund Hilari i Tenzing Norgaj stigli na vrh najviše planine na svetu 29. maja 1953. godine, vest je stigla do spoljnog sveta tek 2. juna, baš na vreme za krunisanje kraljice Elizabete Druge.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.