Fašistički rat protiv testenine: Kako su Italijani mogli da ostanu bez nacionalnog jela

Malo je poznato da su fašisti pokušali da ukinu testeninu, ali ne i kako je nastao rat za italijansko nacionalno jelo.
Fašistički rat protiv testenine: Kako su Italijani mogli da ostanu bez nacionalnog jela
Foto: Pixabay
Da su fašisti bili grozni - znamo. Ali da su pokušali da ukinu testeninu, nismo mogli ni da zamislimo, prenosi Pun kufer
 
Sve je počelo s italijanskim književnikom Tomasom Marinetijem, začetnikom futurizma. Futurizam je bio kulturni pokret početkom 20. veka koji se razvio u Italiji, ali nije imao ništa od tradicionalne italijanske duše koju toliko volimo.
 
Divljenje nad razvojem tehnologije i čovekovom pobedom nad prirodom rezultiralo je u opsesiji automobilima i avionima, pa čak i veličanju oružja i rata.
U tom stilu, Tomaso Marineti je 1930. godine, obraćajući se prisutnima na jednom banketu, izjavio kako je testenina hrana koja ljude navodi na pogrešnu misao da je u pitanju hrana. 
 
Smatrao je da zapravo nije uopšte hranljiva i čini ljude teškim, sporim i pesimističnim. Tako je, svesno ili nesvesno, započeo rat protiv testenine.
Borba protiv testenine je čak i Hitleru bila glupa
 
Dok je deo Italijana verovatno pao u nesvest od ovog bogohuljenja, drugi deo se složio s Marinetijem. 
 
Nažalost, baš taj drugi deo je bio politički uticajan, dovoljno da može početi s konkretnim potezima usmerenim protiv najdraže hrane. Bili su to fašisti predvođeni Benitom Musolinijem.
 
Musolini i Marineti čak su u jednom trenutku blisko sarađivali kako bi ostvarili političke ciljeve na kraju Prvog svetskog rata, a premda su se kasnije pomalo distancirali, ujedinila ih je ova neobična ideja - da objave rat testenini. 
 
Bilo je tu i praktičnih razloga. Musolinijeva vlast pokušavala je da odmakne Italiju od uvozne pšenice, pa su umesto testenine promovisali rižu. 
 
Krajem 1920-ih osnovan je čak i Nacionalni odbor za rižu, a počeo je da se slavi i Nacionalni dan riže.
 
Možda zvuči neobično, ali riža je zapravo prilično lako uzgojiva, naročito na severu Italije - u regijama kao što su Lombardija, Pijemont i Veneto, a brašno bi se moglo uvoziti iz Turske. Proizvodnja riže bi time bila lakša i jeftinija jer bi se oslanjala na besplatan rad žena, odnosno domaćica. 
 
Uostalom, to bi više nahranilo zemlju koja je iz Prvog svetskog rata izašla gladna - Italijani su, naime, konzumirali najmanji prosečni broj kalorija u zapadnoj Europi.
 
Futuristi su ove akcije poduprli svojim teorijama i ideologijom. Nakon slavnog Futurističkog manifesta sada su objavili Manifest futurističkog kuvanja u kojem su obožavaoce testenine opisali kao one koji su okovani njenom kuglom i lancima, poput osuđenika na doživotnu kaznu, te kao one koji nose njene ruševine u svojim želucima poput arheologa
 
Prosto nije bilo dovoljno samo reći – ugljeni hidrati su loši za vaše zdravlje.
Futuristi su verovali kako je budućnost hrane u suplementima, pilulama, praškovima i veštačkim dodacima koje će stvoriti vrsni naučnici i hemičari. 
 
Jednom kada prestanu da se "ubijaju" u testenini, Italijani će opet dosegnuti nebesa i nacija će ponovno biti velika. Ideja je odjeknula svetom koji se zgrozio nad time što se događa u Italiji. 
 
Američki novinar Ernest L. Mejer je poručio Marinetiju kako "u njegovoj duši nema poezije, a njegovom nepcu nedostaje duhovitosti". Reagovao je i gradonačelnik Napulja koji je, potresen, izjavio kako čak ni anđeli u raju ne jedu ništa osim špageta u umaku od paradajza. 
 
Marineti je na to odgovorio kako je to samo potvrda neprivlačne monotonije raja i života anđela, pokazavši time kako mu zaista ništa nije sveto.
 
Srećom, pre nego je Italija u ovom propagandnom ratu skoro izgubila nacionalno jelo, dogodio se sukob između fašista i futurista, pri čemu je džihad protiv testenine pao u drugi plan. 
 
Tome je pomogao i Hitler koji je osudio futuriste i modernu umetnost za degeneričnost i judaizam. Bizarno, no dovoljno da spasi testeninu nakon što je Musolini izvagao savezništvo s futuristima i nacistima, te zaključio kako mu je Hitler ipak bolji prijatelj. 
 
Rat protiv testenine je obustavljen, a nastavio se na drugim frontovima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.