Novčić vredan milion dolara vraćen Izraelu posle 20 godina

Američke vlasti su vratile Izraelu redak, 2.000 godina star novčić skoro dve decenije nakon što je ukraden, prokrijumčaren i stavljen na aukciju u Sjedinjenim Američkim Državama.
Vrednost novčića procenjuje se na milion dolara. Drugi takav srebrnjak već čitav vek nalazi se u kolekciji Britanskog muzeja, prenosi RTS
Srebrni novčić vrednosti četvrtine šekela, napravljen 69. godine naše ere, jedan je od samo dva takva za koje je se zna. 
Iskovani su tokom četvrte godine prve jevrejske pobune protiv Rimskog carstva u prvom veku nove ere. Veruje se da je još nekoliko drugih primeraka novčića opstalo do danas i da su oni u rukama privatnih kolekcionara.
 
"Dok se na druge vrste kovanog novca koje su jevrejski pobunjenici iskovali tokom pobune češće može naići, ovaj apoen srebrnjaka je izuzetno redak", rekao je Ejtan Klajn iz jedinice za prevenciju krađe Izraelske uprave za antikvitete.
 
Budući da postoji manje od tri primerka, ovi novčići pravno se smatraju artefaktom od "nacionalnog i naučnog značaja", objasnio je Klajn.
 
Pomenuta pobuna bila je prvi od nekoliko velikih jevrejskih ustanaka protiv Rima koji su trajali od 66. do 73. godine i u njima su Jerusalim i drevni Jevrejski hram uništeni 70. godine.
 
Prema navodima službi nadležnih za antikvitete, novčić je bio deo plena koji su palestinski pljačkaši 2002. godine odneli iz doline Elah, koja se nalazi zapadno od Jerusalima, mesta biblijske bitke između Davida i Golijata.
 
Prodaja na aukciji sprečena u poslednjem momentu
 
Prokrijumčaren je potom u Jordan, a potom dalje u Veliku Britaniju, gde dobio je lažnu dokumentaciju i poslat je u Sjedinjene Američke Države.
 
Predviđeno je da bude prodat na aukciji u avgustu 2017. godine, ali su ga agenti Ministarstva unutrašnje bezbednosti SAD zaplenili pre nego što je uvršten na listu za aukcijsku prodaju.
Okružno tužilaštvo Menhetna, koje je poslednjih godina bilo uključeno u nekoliko visokoprofilnih slučajeva ilegalne trgovine antikvitetima, preuzelo je slučaj ranije ove godine.
 
Artefakt je predat izraelskim zvaničnicima na ceremoniji u Njujorku. Izraelska uprava za antikvitete namerava da izloži novčić u svom novom sedištu, koje je još u izgradnji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti