Baba Vanga dobila spomenik

Poklonici čuvene bugarske proročice Baba Vange okupili su se u gradu Petriču kako bi prisustvovali liturgiji održanoj u čast stogodišnjice rođenja slepe vidovnjakinje.
Poklonici čuvene bugarske proročice Baba Vange okupili su se u gradu Petriču kako bi prisustvovali liturgiji održanoj u čast stogodišnjice rođenja slepe vidovnjakinje.

Tim povodom otkriven je i 1,8 metara visok spomenik izrađen od mesinga i srebra, koji baba Vangu prikazuje kako sedi na klupi za stolom. Da popularnost najpoznatije proročice na ovim prostorima nije opala ni nakon njene smrti dokazuje veliki broj ljudi koji posećuju muzej baba Vange, među kojima ima puno Rusa i Ukrajinaca.

Baba Vanga je inače rođena kao Vangelija Pandeva Dimitrova u Strumici, današnjoj Makedoniji, a oslepela je u 12.godini. Provela je tri godine u Domu za slepe u Zemunu, a posle udaje živela je u bugarskom gradu Petriču. Predviđanja nepismene starice zapisivali su njeni saradnici i rođaci, a zabeležno je da su joj mnoge svetske poznate ličnosti ‘na noge’ dolazile da im prorekne budućnost. Među njima je navodno bio i lider nacističke Nemačke, Adolf Hitler, kao i mnogi političari. Pre nego što je pevačica Lepa Brena upoznala svog supruga, tenisera Bobu Živojinovića, baba Vanga joj je predvidela srećan brak ako se ne uda za stranca, i rekla je da će to biti ‘čovek u beloj uniformi’.

Predvidela je čak i tačan datum svoje smrti, a za svoju naslednicu je proglasila desetogodišnju slepu devojčicu iz Francuske. Među njenim uspešnim previđanjima su početak Drugog svetskog rata, tačan datum smrti Staljina i Hitlera, raspad SSSR-a, potonuće nuklearne podmornice ‘Kursk’, napad na SAD 11.septembra 2001. Sa druge strane, predvidela je da će Treći svetski rat početi u novembru 2010, kao i da će iste godine radioaktivna prašina uništiti veći deo života na severnoj Zemljinoj hemisferi.

Bugarska proročica je preminula 11. avgusta 1996. i na njenoj sahrani je bilo više hiljada ljudi, među kojima je i Željo Želev, tadašnji predsednik Bugarske.
  • Boki

    08.10.2011 22:39
    Nije pogresila
    Mozda i nije pogresila puno.
    Rat u Africi je poceo ove godine.
    Prvo je pao Egipat,sad je problem Libija i Sirija.
    Ko zna kako ce se to zavrsiti.
    Radioaktivna prasina se pojavila isto ove godine od Japana a koliko je stetna to cemo uskoro saznati.
    Znaci starica je mozda pogresila godinu ali je predvidela rat (mozda i t.s.r) a i nuklearnu katastrofu.
  • Bozidar

    06.10.2011 13:45
    a bugarska je u euniji. da mi dignemo spomenik tarabicima, mozda nas prime?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.