Džonatan, najstarija kornjača na svetu, slavi rođendan, imaće i tortu

Džonatan, najstarija kornjača na svetu, slavi svoj 190. rođendan na ostrvu Sveta Jelena, britanskoj teritoriji u Atlantskom okeanu gde su stanovnici počeli proslavu.

"Samo kad se razmisli da je kornjača došla na svet 1832. godine, onda smo u čudu koliko se toga u svetu od tada promenilo. Svetski ratovi, uspon i pad britanske imperije, smena kraljeva i kraljica…", izjavio je penzionisani veterinar Džo Holins koji brine o Džonatanu.

Džonatan je najstarija kornjača do sada zabeležena u svetu i najstarija poznata živa kopnena životinja. Slavna kornjača je ove godine ušla u Ginisovu knjigu rekorda.
Životinja živi na Svetoj Heleni od 1882. godine i njena starost je samo procena.
 
Fotografija snimljena po njenom dolasku na ostrvo pokazuje da je tada već imala najmanje 50 godina, verovatno i više.
 
 
Životinja je videla 35 guvernera kako paradiraju ovom britanskom prekomorskom teritorijom, ali je propustila Napoleona, koji je bio u egzilu na ostrvu od 1815. do 1821. godine.
 
Džonatan živi u rezidenciji guvernera zajedno sa Davidom, Emom i Fredom, mnogo mlađim kornjačama.
 
Stanovnici ostrva od petka tri dana slave rođendan Džonatana koji danas dobija svoje omiljeno povrće, a u nedelju će imati i rođendansku tortu.
 
Džonatan je sada slep i izgubio je čulo mirisa, ali odlično čuje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.