Na prodaju E.T.

Ljubitelji filmskog klasika "E.T. the Extra-Terrestrial" Stivena Spilberga iz 1982. sada će dobiti priliku da originalni mehanički model vanzemaljca smeste u svoj dom.
Ako imaju viška tri miliona dolara. 
Originalni mehanički model biće ponuđen na aukciji "Icons and Idols: Hollywood", koju organizuju "Julien’s Auctions" i "Turner Classic Movies" (TCM), a poklapa se s četrdesetom godišnjicom snimanja filma.
Model ima 85 mehaničkih zglobova i na njemu se gotovo sve pokreće, od očiju do vrata i, naravno, onog dugačkog šiljatog prsta kojim je svog novog prijatelja Eliota obavestio da želi da "telefonira kući". Njime je upravljalo 12 profesionalnih animatora.
 
Smatra se inženjerskim remek-delom, a izvorno ga je stvorio italijanski majstor specijalnih efekata Karlo Rambaldi. 
 
Očekuje se da će na aukciji dostići cenu od oko tri miliona dolara.
 
"Tim lutkara pomogao je da se vanzemaljac oživi i komunicira sa svojim malim prijateljima Eliotom (Henri Tomas) i njegovom mlađom sestrom Gerti (Dru Barimor)", podseća Martin Nolan, direktor "Julien's Auctionsa".
 
Filmski majstri "radili su danonoćno kako bi stvorili ono što vidite... jer ne radi se samo o stvaranju vizuala. Dru, koja je tada bila mala devojčica, verovala je da je on zaista živ", rekao je.
 
"ET the Extra-Terrestrial" bio je nominovan za devet Oskara, osvojio ih je četiri, među kojima i onaj za najbolje vizuelne efekte, koji je dodeljen Rambaldiju i njegovom timu.
 
Ako vam je tri miliona dolara previše, možete licitirati za jedan od bicikala koje su Eliot i njegovi prijatelji koristili dok su pokušavali da pobegnu policiji. Očekuje se da će posebno dizajnirani BMX bicikl, koji je u filmu leteo preko horizonta sa zalazećim suncem, postići cenu do 50.000 dolara.
 
Na aukciji će biti ponuđeni i ostali predmeti iz filma, poput originalne makete E.T.-ja koje su napravljene kako bi Spilberg odobrio izradu mehaničkog modela. Njena vrednost se procenjuje na između 80.000 i 100.000 dolara, a vrednost brojnih originalnih ilustracija i nacrta procenjuje se na između 10.000 i 20.000 dolara po primerku. 
 
Ipak, ako vas ni vožnja biciklom ne zanima, a zamisao o jurnjavi vam je privlačna, za oko 100.000 dolara možete licitirati za Nimbus 2000 Hero Broom, čarobnu metlu za kvidič iz filmova o Hariju Poteru.
 
Na aukciji će biti ponuđene i druge filmske memorabilije, među kojima su svetlosni mačevi iz Ratova zvezda, štap kojim je Čarlton Heston razdvojio Crveno more u Deset zapovesti i bokserske rukavice Roberta De Nira iz "Razarenog bika".
 
Svi nabrojani predmeti idu pod čekić 17. i 18. decembra.

Teme

E.T.
  • Stefen

    14.12.2022 11:32
    Ja imam gajbicu iz filma, prodajem za 20000 dolara.
  • Srbin

    13.12.2022 12:58
    Ko je lud da ovo plaća ovoliko?

    Koga bre oni...?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.