VIDEO: Kako se obući u najhladnijem gradu na svetu? Kao kupus.

Temperature su protekle nedelje u sibirskom Jakutsku pale na minus 50 Celzijusovih stepeni tokom neuobičajeno dugog hladnog razdoblja u gradu koji slovi kao najhladniji na svetu.
Jakutsk je smešten oko 5.000 km istočno od Moskve na permafrostu ruskog Dalekog istoka, a stanovnicima tog rudarskog grada nije neuobičajeno da na termometru vide temperature ispod minus 40 Celzijusa.
"Protiv takve hladnoće se ne možete boriti. Ili se prilagodite i oblačite u skladu s vremenom, ili ćete patiti", kaže Anastasia Gruzdeva, koja je za izlazak napolje oko vrata obmotala dva šala, na ruke stavila dva para rukavica, a na glavu nekoliko kapa i kapuljača.
"U gradu se hladnoća baš i ne oseti u tolikoj meri. Ili ti se mozak na to pripremi", rekla je, izlazeći u grad obavijen ledenom maglom.
 
Druga stanovnica Jakutska, Nurgusun Starostina, koja na pijaci prodaje smrznutu ribu, bez potrebe za frižiderom ili zamrzivačem, rekla je da nema posebnih tajni kako se nositi s hladnoćom. 
 
"Samo se treba toplo obući, slojevito, poput kupusa", savetuje.
 
 
  • Sanja

    16.01.2023 08:59
    volim Eli
    odlican kanal Eli from Russia, pratim ga vec par godina, jako zanimljivi video. Svaka cast sto ste je se setili!
  • Nikola

    16.01.2023 08:42
    Zima
    Jakutsk je nedan od najhladnijih gradova,ima ih jos hladnijih.
    inace rekordna razlika izmedju maksimalne i minimalne (apsolutne) temperature je zabelezena bas u Jakutsku, leti bude preko +30.
    Bio sam tamo jednu zimu, mnogo se lakse podnosi mraz nego u Srbiji, vazduh je suv i nema vetra. Doduse, nije bila ekstemno jaka zima (-53) za njihove uslove, neretko se desava da nedeljama bude i ispod -60. A trenutno je u jednom selu na severu te pokrajine -75, cisto radi poredjenja)))

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.