Ko ima veći mozak - duže zeva

Velika studija koja se sprovodi još od 2021. godine otkrila je zanimljivu činjenicu o zevanju - kičmenjaci sa većim mozgom i više neurona duže zevaju.
Ko ima veći mozak - duže zeva
Foto: Pixabay
Istraživači su prikupili podatke o 1.291 odvojenom zevanju životinja iz zooloških vrtova i divljine od ukupno 55 vrsta sisara i 46 vrsta ptica. Otkrili su jasnu vezu dužine zevanja sa veličinom mozga.
"Obišli smo nekoliko zooloških vrtova sa kamerama i čekali. Potrajalo je dosta", kaže Jorg Masen sa Univerziteta u Utrehtu.
Neobično istraživanje moglo bi da popuni neke od rupa u našem razumevanju zevanja, poput toga zašto se tačno dešava ili zašto neke životinje, poput žirafa, uopšte ne zevaju.
 
"Iako je matrica po kom se zevanje odigrava uobičajena, dužina zevanja evoluirala je sa veličinom mozga i brojem neurona", navode naučnici.
 
Štaviše, funkcija zevanja primećuje se kod velikog broja vrsta, a njeno evolutivno poreklo može da se prati barem do prvog zajedničkog pretka ptica i sisara, a potencijalno i dalje.
 
Analiza je sprovedena da bi se testirala hipoteza postavljena 2007. godine da je zevanje način hlađenja mozga. Zbog toga su životinjama sa većim mozgovima potrebni duži intervali da bi ih ohladili.
 
Sličan zaključak je postignut i u studiji 2016. godine, kojom su bili obuhvaćeni sisari, uključujući i ljude.
 
Od 205 slučaja zevanja kod 24 različite vrste sisara, najkraće su zevali miševi (0,8 sekundi), a najduže ljudi (i do 6,5 sekundi).
  • Transilvanija

    23.03.2023 10:43
    Samo na silu zijaju
    Poznajem ljude što uopšte ne zevaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.