VIDEO: Matel predstavio Barbi sa Daunovim sindromom - ima i posebnu liniju na dlanovima

Američki proizvođač igračaka Matel predstavio je svoju prvu Barbiku sa Daunovim sindromom, kako bi svoj poznati asortiman lutaka učinio inkluzivnijim.
VIDEO: Matel predstavio Barbi sa Daunovim sindromom - ima i posebnu liniju na dlanovima
Foto: Beta/AP
Ta kompanija je saopštila da je u saradnji sa Nacionalnim društvom za Daunov sindrom u Sjedinjenim Američkim Državama izradila lutku koja ima niži stas i duži torzo od drugih Barbi lutaka. Njeno lice, kako je navedeno, okruglog je oblika, ima bademaste oči, manje uši i ravan nos.
"Dlanovi lutke čak uključuju jednu liniju, što je karakteristika koja se često povezuje sa osobama sa Daunovim sindromom", navodi se u saopštenju kompanije, prenosi Rojters.
Lutka je obučena u puf haljinu sa rukavima ukrašenu leptirima i cvećem u žutoj i plavoj boji, koje se povezuju sa svešću o Daunovom sindromu. Nosi ružičastu ogrlicu sa tri ševrona koji predstavljaju tri kopije 21. hromozoma kao i roze ortoze za skočni zglob, dodaje se u saopštenju.
 
"Naš cilj je da omogućimo svoj deci da vide sebe u lutkama Barbi, istovremeno podstičući ih da se igraju lutkama koje su drugačije od njih", izjavila je Liza Meknajt, globalna direktorka za Barbi lutke u kompaniji Metel.
 
  • Riklis

    27.04.2023 23:09
    Sa?
    Mislim stvarno?
  • Hm

    27.04.2023 00:04
    I lepsa je nego obicna Barbi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.