VIDEO: Pronađena olupina Blythe Star, broda koji je potonuo pre 50 godina

Olupina broda Blythe Star pronađena je kod obale Tasmanije, skoro 50 godina nakon što je potonuo, kada je troje članova posade poginulo, a njih sedmoro spaseno.
Kako navodi Gardijan, brod Blythe Star krenuo je na rutinsku plovidbu od Hobarta, glavnog grada Tasmanije do ostrva King, kada je na desnoj strani broda nastala pukotina, voda potom ispunila brod, koji je na kraju potonuo.
Deset članova posade popeli su se na čamac za spasavanje i proveli devet dana na moru po pogoršanim vremenskim uslovima pre nego što su stigli na kopno, a jedan član posade poginuo je na moru. Još dvoje je preminulo, najverovatnije od hipotermije i iscrpljenosti, u pokušajima da dostignu na kopno, a spaseni su tek dve nedelje kasnije, nakon što su stigli na kopno, i zaustavili vozača u prolazu.
Decenijama nije pronađen nikakav trag brodu, uprkos čestim pomorskim potragama.
 
 
Istraživači grupe CSIRO pronašli su olupinu na oko 10 kilometara zapadno od Tasmanije.
 
Gardijan navodi da je ova pomorska tragedija dovela do uvođenja važnih pomorskih zakona u Australiji, uključujući uvođenje sistema izveštavanja o pomorskoj poziciji, koji je značajno poboljšao bezbednost na moru.
 
Ministarka infrastrukture i saobraćaja Australije Ketrin King rekla je da je brodolom podsetnik na opasnosti sa kojima se suočavaju pomorski radnici.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.