FOTO, VIDEO: Egipatski arheolozi u Sakari otkrili dve radionice za mumificiranje

Egipatski arheolozi su objavili da su otkrili dve radionice u kojima su se mumificirali ljudi i životinje u Sakari, prostranoj nekropoli staroegipatskog grada Memfisa, smeštenog 20 km južno od Kaira.
FOTO, VIDEO: Egipatski arheolozi u Sakari otkrili dve radionice za mumificiranje
Foto: Beta/AP
Reč je o najnovijem u nizu otkrića koje bi, kako se nadaju vlasti, mogle da doprinesu oživljavanju turističke industrije u zemlji.
Mostafa Vaziri, direktor egipatskog Veća za starine i antikvitete novinarima je rekao da dve novootkrivene radionice, od kojih je jedna bila namenjena balzamovanju ljudi, a druga balzamovanju "svetih životinja" datiraju iz 30. dinastije (380-343. pre nove ere) i iz Ptolemejevog doba (305-30. pre nove ere).
Mesto je otkriveno nakon jednogodišnjih iskopavanja blizu svetišta boginje Bast u Sakari, gde se nalaze katakombe s mumificiranim mačkama. To je isto mesto na kojem su arheolozi 2019. otkrili stotine mumificiranih životinja i ljudi. 
 
"Pronašli smo radionice za balzamovanje, jednu za ljude i drugu za životinje, kao i sve alate i pomagala koji su se tada koristili za potrebe mumificiranja. Otkrili smo kamena postolja, glinene posude, obredne posude i natron, jedan od glavnih sastojaka za mumificiranje i trake od platna kojima su se tela obmotavala", rekao je Vaziri.
 
 
Tokom poslednjih iskopavanja u Sakari arheolozi su otkrili i dve manje grobnice stare 4.400 i 3.400 godina. Prva je izgrađena za glavnog pisara pete dinastije, a druga za sveštenika 18. dinastije. Na obema su prikazane brojne scene iz svakodnevnog života i hijeroglifski znakovi, ističe ministarstvo za starine i antikvitete. 
Egipat je poslednjih godina izveo više velikih arheoloških iskopavanja u Sakari i na ostalim arheološkim lokacijama, što je rezultiralo brojnim veoma vrednim otkrićima. Zemlja planira da svečano otvorije Veliki egipatski muzej, najsavremeniji objekat koji se nalazi nedaleko od piramida u Gizi. Izgradnja bi trebalo da bude dovršena do kraja godine.
 
 
Egipatske vlasti se nadaju da će privući više turista napostepeno počela da se oporavlja. 
 
Prihodi od turizma su se u drugoj polovini 2022. popeli na 7,3 milijarde dolara, što je povećanje od 25,7 odsto u poređenju s istim periodom prethodne godine.
  • Milan

    29.05.2023 16:33
    Piramide
    Dzaba im sve dok ne objasne kako su im "preci" napravili piramide.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.