VIDEO: Kraj olupine Titanika pronađena ogrlica od zuba megalodona i zlata, ali ne sme da se dira

Izgubljena ogrlica napravljena od zuba megalodona, nekada najvećeg i najmoćnijeg grabljivca okeana, pronađena je pored olupine broj RMS Titanik, objavio je Njuzvik.
Ogrlica nije viđena od kada je Titanik potonuo 1912. godine.
Ogrlicu je pronašla kompanija "Magelan Ltd" s ostrva Gernsi u kanalu Lamanš, objavio je Njuzvik. Kompanija je specijalizovana za podvodne istrage i mapiranje morskog dna.
"Magelan" je zajedno s produkcijskom kućom "Atlantic Productions" iz Londona izradio trodimenzionalnu maketu Titanika, a "Atlantic Productions" o procesu izrade makete snima dokumentarni film. Da bi se napravila maketa, bespilotne podmornice su 200 sati plovile oko olupine Titanika i za to vreme napravile više od 700 hiljada fotografija. "Magelan" je na jednoj od tih fotografija uočio ogrlicu od zuba megalodona koja sadrži i zlato.
 
Izvršni direktor "Magelana" Ričar Parkinson rekao je da je otkriće ogrlice "zadivljujuće i prelepo" i da "oduzima dah".
 
 
Megalodon je morska životinja koja je izmrla pre oko 3,6 miliona godina. Prema Prirodnjačkom muzeju u Londonu, najveći megalodon bio je dugačak između 15 i 18 metara. Poređenja radi, najveća bela ajkula u istoriji bila je dugačka tek šest metara.
 
Zubi megalodona mogli su biti dugački i do 17,5 centimetara. Međutim, fosili zuba megalodona koji se mogu naći u prirodi najčešće su dugački između osam i 13 centimetara.
"Magelan" ogrlicu nije izvukao iz olupine jer su se Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija dogovorile da iz olupine ništa ne sme da se izvlači.
 
Kompanija koja je pronašla ogrlicu sada pokušava da otkrije kome je ona pripadala. Veruje se da će potrazi doprinos dati i veštačka inteligencija, tako što će analizirati snimke ukrcavanja putnika i kontaktirati njihove potomke.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.