Proglasili ga za novog lidera stranke, pa dva dana kasnije rekli da je greška

Austrijske Socijaldemokrate proslavile su Hansa Petera Doskozila kao svog novog lidera na stranačkoj konferenciji u subotu, da bi se dva dana kasnije pokazalo da je pobednik neko drugi.

Predsednica stranačke izborne komisije Mihaela Grubesa je u ponedeljak rekla da su rezultati pripisani pogrešnim kandidatima i da je pobednik zapravo Andreas Babler.

"Nažalost, zbog tehničke greške kolege u eksel tabeli, rezultati su se pomešali", rekla je ona na konferenciji za medije.

Prema ispravnom prebrojavanju ispalo je da je Doskozil osvojio 280 glasova, a Babler 317 ili 47 prema 53 odsto. Grubesa je rekla da je naložila prebrojavanje nakon što se ispostavilo da nedostaje jedan listić. Kasnije je pronađen i proglašen nevažećim.
 
Doskozil, bivši policijski šef, a sada guverner provincije Burgenland, koji se proslavio tokom migrantske krize 2015. i 2016. godine, priznao je poraz i čestitao Bableru, koji dolazi sa stranačkog levog krila.
 
"Ništa ne može opravdati to što se ovde dogodilo“, saopštio je Babler.
 
Rekao je da je tražio još jedno prebrojavanje i da će postati vođa stranke ako se rezultati potvrde. Izvinio se članovima zbog glasanja, koje je nazvao "dnom dna" za opozicionu stranku koja pokušava da uveri glasače da je sposobna za vođenje zemlje.
 
 
"Banana republika", napisao je na Tviteru zamenik izvršnog urednika novina Kleine Zeitung, Mihael Jungvirt.
 
 
Za satirični časopis Die Tagespresse ispostavilo se da je stvarnost nestvarnija od satire, pa su na Tviteru samo napisali "Naš posao je gotov".
 
  • ZoLJ

    06.06.2023 05:21
    Povest
    E, ala ova Austrija docni za nama ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti