Francuska spušta starosnu granicu za samostalnu vožnju na 17 godina

Francuska vlada će 2024. godine sniziti starosnu granicu za samostalnu vožnju na 17, umesto sadašnjih 18 godina, izjavila je danas premijerka Elizabet Born.
Francuska spušta starosnu granicu za samostalnu vožnju na 17 godina
Foto: Pixabay

"Polaganje za vozačku dozvolu će od januara 2024. biti moguće sa 17 godina, kao i do sada, ali će vozači moći odmah da sami voze, dok to sada moguće s napunjenih 18 godina", rekla je premijerka i dodala da će ta mera pogodovati mladima koji idu na praksu i nastavljaju obrazovanje.

Pomoć od 500 evra koja se daje mladima iznad 18 godina za finansiranje vozačke dozvole, biće proširena i na učenike srednjih stručnih škola.

Nekoliko udruženja je izrazilo nezadovoljstvo zbog najave takve odluke, pošto se najviše saobraćajnih nesreća dešava kod mladih između 18 i 24 godine.
 
"To je suprotno od onoga što treba da se uradi da bi se prepolovio broj smrtnih slučajeva na putevima do 2030. godine", navelo je jedno udruženje koje se zalaže za smanjenje saobraćajnih nesreća.
  • Goki

    21.06.2023 13:13
    @w/e: slazem se. @9:Ocigledno me nisi razumeo. Kao argument si naveo isti razlog koji sam i ja spomenuo. Ludaci i kreteni i sa 54 izazivaju teske saobracajne nesrece. Znaci nije do godina, te nema razloga zabranjivati onima od 14 pa nadalje da voze. Da li sad razumes? Napisao si iste argumente kao ja, gde s epozivas na razum, a zalazes se za limitiranje prema godinama hahahahahaa. Vidis, meni deluje da tebi logika nije jaca strana. Ako godine nisu problem, vec ludilo osobe ood 14 pa do 94, onda bi to trebao biti limitirajuci faktor, ne godine. Da li sad razumes? mozes li? Po tvom komentaru deluej da si ti oz iz kategorije 54 cim tako prezires mlade bez ikakvog osnova. To je um navijaca ;)
  • 9

    21.06.2023 00:56
    @Goki
    Da li si u grupi od 34 ili 54 ? Vidiš li da jedan čovek koji ima 54 + ima navijačko ponašanje deteta 14 + . Zato ovoj zemlji i ide tako dobro . Vožnja automobila nije vožnja automobilčića tu može neko i da strada jer za sve treba imati određenu zrelost da bi se vladalo situacijom , a ne da situacija vlada osobom. Upitaj se malo da se tvoje dete nađe ispred volana nekog 14 godišjaka koga je juče ostavila devojka ili je našlo dobru muziku na flešu pa se malo zanelo na njemu crvenom.
  • w/e

    21.06.2023 00:32
    @Goki
    Bitno je da se moze krivicno odgovarati i sa 10, posto su za to sposobni, a ostale stvari mozemo zanemariti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.